Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

Single origin káva vs Blend: jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Která káva je lepší – single origin nebo blend? Na tuto jednoduchou a poměrně častou otázku však neexistuje jednoznačná odpověď.

Co je blend a co single origin? Vysvětlení základních pojmů

V kávovém světě se používá řada termínů, které však nemusí být každému známé a jasné. Pro výběr té „správné“ kávy je však nezbytné je znát.

Single origin je anglický výraz, který se do češtiny obvykle překládá jako singlová káva nebo jednodruhová káva. Pod single origin kávou se rozumí výběr kávovníkových zrn, které pocházejí z jedné konkrétní farmy či plantáže a jsou zpracovány stejnou metodou.

single origin kávy z Brazílie, Kolumbie a Kuby

U single origin káv je velmi důležité i přesné určení jejich odrůdy, nadmořské výšky, ve které byly pěstovány, či způsobu zpracování. U výběrové, jednodruhové kávy lze dokonce určit producenta či farmáře, který kávu vypěstoval. Single origin kávy se často prodávají sezónně a v limitovaném množství, takže obvykle nejsou dostupné celoročně. Jednodruhovým kávam svědčí zejména světlejší pražení, ve kterém vyniknou jejich specifické aromatické a chuťové nuance.

Anglický termín blend naopak označuje kávovou směs, která je složena z kávových zrn různého druhu či odrůdy. Jedná se tedy o unikátní kombinaci kávovníkových zrn, která mohou pocházet z různých koutů světa a dokonce být zpracována i rozdílnými metodami.

tři balíčky kávových směsí Ebenica

Blendy mohou představovat kombinaci káv z různých zemí, jako například naše blendy Piano, Intensivo či Harmonelle, nebo se může jednat o tzv. regionální blendy, jako je například naše nízkokofeinová káva Siesta složená ze dvou různých kolumbijských káv. Kombinovat se také mohou různé 100% Arabicy nebo Arabica s Robustou v rozličném poměru – z naší nabídky jsou to blendy GurmanoDuetto. Kávové směsi zvyknou být tmavěji pražené, aby se zvýraznily jejich tabákovo-čokoládové tóny a karamelová sladkost.

Kdy a jak vznikl první kávový blend?

V úplných začátcích byla káva klasickou obchodní komoditou dané země či regionu, takže se prodávala automaticky jako single origin. Teprve později, než káva získávala na popularitě a její pěstování se začalo šířit dále do světa, vznikl historicky první kávový blend Mocha-Java.

historická malba kavárny v Londýně

Šlo o kombinaci svěží kávy z Jemenu, která se posílala z přístavu Al-Makha nebo Mocha, s těžkými, čokoládovými kávami z Jávy. Důvod, proč nizozemští obchodníci zkombinovali právě tyto dvě kávy byl prostý: v té době šlo o jediné komerčně obchodované kávy.

Mohlo by vás také zajímat: Jako kávová zrna ohromila svět

Nejstarší evropské kavárny se začaly stále více spoléhat na kávové směsi, které si díky své stabilní a lahodné chuti rychle získávaly srdce zákazníků. Později, když se koncem 19. století zrodilo espresso, které dokázalo také z kávového blendu nižší kvality vytvořit velmi chutný nápoj, si blendy své místo v kávovém světě ještě více upevnily.

espresso s mlékem v sklenici

S postupným vývojem v kávovém průmyslu, kdy se do popředí stále více dostávaly kvalitnější jednodruhové kávy, zlepšovala se technologie pražení a metodologie přípravy kávy, zvyšovaly se i nároky na její chuť. A tak i v oblasti kávových směsí začaly vznikat vysoce kvalitní blendy, které měly plné, komplexní tělo a specifické tóny čokolády, oříšků či likéru.

V současnosti je tvorba blendů v řemeslně zaměřených pražírnách kávy velmi kreativním procesem. Zatímco některé vznikají náhodným experimentováním, jiné jsou naopak vědomě vytvářeny buď kombinací káv, které se navzájem doplňují, nebo naopak vytvářejí kontrastní efekt. Ať už je metoda jejich vzniku jakákoli, složení a poměr jednotlivých káv ve směsi je vždy přísně střeženým tajemstvím.

Marek v našem skladu kávy

Vytváření našich kávových blendů

V začátcích bylo naše rozhodnutí vytvořit blendy poměrně logické. Chtěli jsme totiž našim zákazníkům nabídnout komfort a potěšení, které v té době dokázala poskytnout zejména „tradiční“ káva charakteristická výrazným tělem s kakaovými tóny bez kyselosti. Zaměřili jsme se proto na tzv. italské druhy kávy a pražení.

Přečtěte si: Jak se praží kávovníková zrna?

I přes toto, na první pohled monotónní zaměření, jsme však chtěli vytvořit kávové směsi, které budou v šálku chutnat jinak. I proto jsme ke každé jedné receptuře přistupovali jiným způsobem. Intensivo mělo mít robustní, hořké tělo bez kyselosti, ale složením mělo jít o čistou 100% Arabica kávu. I proto jeho receptura vznikala vysloveně strategickým laděním a spojováním jednotlivých chutí.

kávová směs 100% Arabica kávy

Naopak, Harmonelle je výsledkem čistého experimentování, kdy jsme základ zkoušeli kombinovat s různými kávami, a to dokonce i takovými, které se běžně do směsí nedoporučují. Nám se takový „experiment“ však vyplatil, protože jde o harmonicky vyváženou espresso kávu s podmanivou chutí čokolády a svěžími květinovými tóny.

Později jsme začali do naší nabídky zařazovat i první single origin kávy, ale i ty byly spíše „tradičnější“, jako například kávy z Brazílie či Kolumbie. S postupným vývojem českého kávového trhu a chuťových preferencí našich zákazníků, přicházeli do naší nabídky i mnohem divočejší a ovocnější kávy, zpočátku zejména přes naši limitovanou edici Limitka, ve které jsme začali našim zákazníkům představovat zcela jiné spektrum chutí.

kávovníkové třešně zalité sluncem

Dnes můžete v naší nabídce najít téměř vše: tradiční i invenční kávové směsi, ale také klasické či naopak divočejší jednodruhové kávy s výraznou aciditou.

Která káva je lepší: jednodruhová nebo směsová?

Na tuto otázku neexistuje správná odpověď, jelikož neexistuje objektivně nejlepší káva. Každá káva je jiná, to ovšem neznamená, že jedna je chutnější než druhá. Pro lepší vysvětlení si půjčíme paralelu s divadlem a filmem.

Ve světě výběrové kávy převládá názor, že jednodruhové kávy by měly být praženy citlivě, aby dokázaly vyniknout všechny jejich přirozené chuťové vlastnosti, a to včetně výrazné acidity, která však může být pro některé kávičkáře odrazující. Single origin káva, podobně jako divadlo, má zkrátka poskytnout jedinečný zážitek bez zbytečného „přikrášlování“.

čerstvé espresso v šálke

Na druhé straně, kávové směsi připomínají spíše filmovou tvorbu. Jejich receptura obvykle vzniká pomaleji, chuť každého jednoho blendu se dolaďuje do nejmenších detailů, aby opakovaně dokázaly v šálku nabídnout stejně kvalitní požitek. Na rozdíl od single origin kávy, která umí být pokaždé jiná, blend nabízí stabilní a dokonale vyváženou chuť.

Pokud tedy řešíte dilema, zda pít singlové nebo směsové kávy, odpověď je jednoduchá: je to čistě na vašich preferencích. Někteří zákazníci hledají v kávě vzrušení a překvapení, jiní naopak touží po rutině a stálé chuti. Zatímco single origin kávy nabízejí smyslové spojení s konkrétním regionem a lidmi, kávové blendy naopak pokaždé poskytnou dokonale vyváženou a konzistentní harmonii chutí, kterou singlové kávy obvykle nedokážou napodobit.

My proto věříme, že každá káva – jak single origin, tak blend – má své správné místo a čas…

Vyberte si svoji novou oblíbenou kávu

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení