Pražírna kávy Ebenica

Když jsme se rozhodli založit vlastní pražírnu

Vše, co děláme, se snažíme dělat důsledně. Jinak tomu nebylo ani u zrodu naší pražírny. Výběr pražicího stroje byl jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jsme museli udělat. S odstupem času však můžeme s jistotou říci, že jsme se rozhodli správně.

nabírání zelených kávových zrn

Místo, kde se rodí káva

Srdcem naší pražírny je stroj Giesen, který pro nás vyrobili na míru v Nizozemsku. Tato osm set kilogramů vážící pražička je vyrobena z litiny a její nedílnou součástí je přenosný počítač a řídicí věž. Ačkoliv se může zdát, že celý proces pražení kávy je jen o technice, není to tak.

Lidský faktor nikdy nenahradíte, ale technika vám může pražení usnadnit a pomoci dosáhnout stabilní kvality.

Náš pražič Andrej celý proces pražení kávy sleduje, kontroluje a v případě potřeby dělá mírné úpravy například nastavováním účinnosti hořáků či změnou rychlosti rotace bubnu. Právě díky unikátnímu spojení ruční výroby a nejmodernějších technologií je Giesen jedním z nejlepších strojů ve své kategorii.

pražiar Andrej kontroluje kvalitu zrn

Díky pokročilé technologii umíme během pražení sledovat a měřit několik parametrů, jako jsou čas pražení, tlak, teplota vzduchu v bubnu či teplota zrn. Všechny tyto parametry umí pražič ovlivňovat a tak definovat recepturu každé naší kávy.

Kvalitu pražení mohou ovlivnit i různé externí faktory, například venkovní teplota či vlhkost vzduchu. Proto je obzvláště důležité, aby pražič celý průběh pražení kávy sledoval a zajišťoval dodržení každé receptury.

výsyp upražené kávy z pražiaka

V rámci jednoho pražení, které trvá obvykle 12 až 20 minut, upražíme maximálně 15 kg kávy. Poprat se však umíme i s většími objemy – za jeden pracovní den dokážeme bez problémů upražit přibližně půl tuny kávy.

Přivoňte k výrobě skutečné kávy

Zajímá vás, jak se vyrábí káva? Tak se někdy zastavte v naší podnikové prodejně v Modre. Rádi vám při kávičce popovídáme o celém procesu její výroby: od příchodu zelené kávy k nám do pražírny až po její samotné pražení. Vedle toho si můžete degustovat naše kávy a vybrat si tu, která vám nejvíce chutná.

příprava espresso káv

Těšíme se na vaši návštěvu!