Když jsme se rozhodli založit vlastní pražírnu
Vše, co děláme, se snažíme dělat důsledně. Jinak tomu nebylo ani u zrodu naší pražírny. Výběr pražicího stroje byl jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jsme museli udělat. S odstupem času však můžeme s jistotou říci, že jsme se rozhodli správně.

Místo, kde se rodí káva
Srdcem každé pražírny kávy je pražicí stroj. To bychom však nebyli my, kdybychom tak trochu „nevyčnívali z davu“. A tak jsou srdcem naší pražírny stroje hned dva! Více než čtyři roky jsme pro vás kávu pražili na 800 kilogramovém stroji Giesen, který nám vyrobili na míru v Nizozemsku. V lednu 2020 se však všechno změnilo. Do naší rodiny totiž přibyl nový člen – Giesen W45A.
Lidský faktor nikdy nenahradíte, ale technika vám může pražení usnadnit a pomoci dosáhnout stabilní kvality.
Zatímco k našemu prvnímu pražicímu stroji přísluší pouze přenosný počítač a řídicí věž, nový Giesen je přímo flotila strojů. Náš pražič Andrej tak musí při pražení obsluhovat i nasávací zařízení, cyklon, afterburner a destoner. Rozdíly mezi Hedvikou a Agátou – jak je familiárně nazývá náš šéf Marek – jsou samozřejmě i v objemu pražicího bubnu. V rámci jedné dávky dokážeme v malém pražicím stroji upražit okolo 15 kilogramů kávy, ve velkém až 45.


Díky pokročilé technologii můžeme během pražení sledovat a měřit několik parametrů, jako jsou čas pražení, tlak, teplota vzduchu v bubnu či teplota zrn. Všechny tyto parametry může pražič ovlivňovat a definovat tak recepturu každé naší kávy.
Kvalitu pražení mohou ovlivnit i různé externí faktory, například venkovní teplota či vlhkost vzduchu. Proto je obzvláště důležité, aby pražič celý průběh pražení kávy sledoval a zajišťoval dodržení každé receptury.


V rámci jednoho pražení, které trvá obvykle 12 až 20 minut, upražíme maximálně 45 kg kávy. Poprat se ale umíme i s většími objemy – za jeden pracovní den dokážeme bez problémů upražit přibližně půl tuny kávy.
Přivoňte k výrobě skutečné kávy
Zajímá vás, jak se vyrábí káva? Tak se někdy zastavte v naší podnikové prodejně v Modře. Rádi si s vámi u kávičky popovídáme o celém procesu její výroby: od příchodu zelené kávy k nám do pražírny až po její samotné pražení. Vedle toho můžete degustovat naše kávy a vybrat si tu, která vám nejvíce chutná.


Pro bližší informace o možnosti prohlídky naší pražírny nás kontaktujte telefonicky, e-mailem nebo přes sociální sítě. Budeme se těšit na vaši návštěvu!