Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

výsyp z pražičky

Pražírna kávy Ebenica

Když jsme se rozhodli založit vlastní pražírnu

Vše, co děláme, se snažíme dělat důsledně. Jinak tomu nebylo ani u zrodu naší pražírny. Výběr pražicího stroje byl jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jsme museli udělat. S odstupem času však můžeme s jistotou říci, že jsme se rozhodli správně.

nabírání zelených kávových zrn

Místo, kde se rodí káva

Srdcem každé pražírny kávy je pražicí stroj. To bychom však nebyli my, kdybychom tak trochu „nevyčnívali z davu“. A tak jsou srdcem naší pražírny stroje hned dva! Více než čtyři roky jsme pro vás kávu pražili na 800 kilogramovém stroji Giesen, který nám vyrobili na míru v Nizozemsku. V lednu 2020 se však všechno změnilo. Do naší rodiny totiž přibyl nový člen – Giesen W45A.

Lidský faktor nikdy nenahradíte, ale technika vám může pražení usnadnit a pomoci dosáhnout stabilní kvality.

Zatímco k našemu prvnímu pražicímu stroji přísluší pouze přenosný počítač a řídicí věž, nový Giesen je přímo flotila strojů. Náš pražič Andrej tak musí při pražení obsluhovat i nasávací zařízení, cyklon, afterburner a destoner. Rozdíly mezi Hedvikou a Agátou – jak je familiárně nazývá náš šéf Marek – jsou samozřejmě i v objemu pražicího bubnu. V rámci jedné dávky dokážeme v malém pražicím stroji upražit okolo 15 kilogramů kávy, ve velkém až 45.

pražiar Andrej kontroluje kvalitu zrn

Díky pokročilé technologii můžeme během pražení sledovat a měřit několik parametrů, jako jsou čas pražení, tlak, teplota vzduchu v bubnu či teplota zrn. Všechny tyto parametry může pražič ovlivňovat a definovat tak recepturu každé naší kávy.

Kvalitu pražení mohou ovlivnit i různé externí faktory, například venkovní teplota či vlhkost vzduchu. Proto je obzvláště důležité, aby pražič celý průběh pražení kávy sledoval a zajišťoval dodržení každé receptury.

výsyp upražené kávy z pražiaka

V rámci jednoho pražení, které trvá obvykle 12 až 20 minut, upražíme maximálně 45 kg kávy. Poprat se ale umíme i s většími objemy – za jeden pracovní den dokážeme bez problémů upražit přibližně půl tuny kávy.

Přivoňte k výrobě skutečné kávy

Zajímá vás, jak se vyrábí káva? Tak se někdy zastavte v naší podnikové prodejně v Modře. Rádi si s vámi u kávičky popovídáme o celém procesu její výroby: od příchodu zelené kávy k nám do pražírny až po její samotné pražení. Vedle toho můžete degustovat naše kávy a vybrat si tu, která vám nejvíce chutná.

příprava espresso káv

Pro bližší informace o možnosti prohlídky naší pražírny nás kontaktujte telefonicky, e-mailem nebo přes sociální sítě. Budeme se těšit na vaši návštěvu!

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení