Limitovaná edice káv Ebenica

Jak vznikla naše Limitka?

Kávový svět je neskutečně různorodý. A protože rádi objevujeme nová místa, vůně a chutě, rozhodli jsme se, že tuto možnost nabídneme i našim zákazníkům. A tak vznikla Limitka.

Jde o limitovanou edici káv, v rámci které každý měsíc představujeme kávu z jiné země či farmy. Jak již samotný název prozrazuje, Limitka je dostupná jen v omezeném množství, takže v nabídce je pouze do vyprodání zásob. A těch obvykle není moc.

panorama Plačících hor

Každá jedna Limitka je specifická

Při výběru nové Limitky se řídíme nejen zemí původu či vlastnostmi dané kávy, ale do značné míry i vlastní intuicí. Do naší nabídky káv se snažíme dostat co nejširší spektrum chutí, a to napříč celým světem. Naše zákazníky známe a víme, co jim chutná. Zároveň jim však chceme nabídnout i něco nového, nepoznaného.

Pouze přes nové chuťové zážitky si lze rozšiřovat vlastní obzory, a tak se začít i lépe orientovat v kávovém světě.

U každé jedné Limitky posuzujeme kvalitu a původ kávových zrn. I proto do této edice většinou vybíráme kávy z malých farem, zrna v bio kvalitě, microloty, příp. jinak specifické kávy, kterých se na světě vyprodukuje jen omezené množství.

detail na zelené kávové třešně

V rámci jednotlivých regionů či farem si všímáme nadmořské výšky či druhů půdy, ve které kávovníky rostou, ale i jiných okolností, které mohou ovlivnit výslednou chuť kávy. V roce 2018 se Limitka nesla ve znamení skutečně zajímavých káv. Vždyť posuďte sami: Májová Limitka – Brasil Alta Vista – byla například specifická tím, že pochází z farmy, na níž rostou spolu s kávovníky i banánovníky. Ty během extrémně horkých a suchých období poskytují rostlinám kávovníků nesmírně důležitý stín. Chuťově jedinečná Tanzania Ngila Estate zase rostla v nadmořské výšce 1600 m n. m., ve výživné vulkanické půdě bohaté na různé minerály. V dubnu jsme do naší limitované nabídky zařadili zase organickou kávu Indonesia Sulawesi Toraja v bio kvalitě.

kávovníky v Plačících horách

Důležité je i zpracování kávy

Neméně důležité je i samotné zpracování kávových třešní. India Monsooned Malabar je například specifická tzv. monzunovým zpracováním, kdy jsou kávová zrna po dobu několika týdnů vystavována silným monzunovým větrům a dešťům. Na druhé straně zpracování Honey, které se používá při brazilské kávě Alta Vista, spočívá v tom, že slupka třešně se po sklizni mechanicky naruší a suší spolu s dužinou přímo na slunci. Kávová zrna naší říjnové Limitky Honduras Finca El Guise se zas zpracovávají tzv. prodlouženou fermentací, díky které získává tato káva svou výraznou, plnou chuť.

záběr ze sběru kávových třešní

Přestože jsme milovníky espressa, nepohrdneme ani jinými metodami přípravy kávy. Africká Tanzania Ngila Estate či americký Honduras Finca El Guise se skvěle hodí i na filtrovanou kávu. Zkuste je připravit ve V60, Chemexu či aeropressu, garantujeme vám, že budete mile překvapeni. India Monsooned Malabar zase výborně chutná přes koťogó. A takto bychom mohli pokračovat, protože jak se říká, fantazii (a chuti) se meze nekladou.

detailní záběr na papírový filtr s kávou

Známe lidi, kteří stojí za naší kávou

Káva je dokonalý nápoj, který si člověk v plnosti vychutná pouze pokud ví, že za ní stojí féroví farmáři. I proto se o farmáře a jejich vliv a aktivity v regionu zajímáme. Na farmě Robsona Vilelu, odkud pochází Limitka Brasil Alta Vista, se kromě kvality práce klade důraz i na férové podmínky pracovníků a jejich adekvátní finanční odměnu. Farma rodiny Ramirézů, od které jste měli možnost ochutnat kávu Dominican Republic Jarabacoa, je zase známá tím, že podporuje místní školy, vzdělávací instituce, ale i výsadbu a udržování kávových plantáží. Jsme proto vždy velmi rádi, pokud můžeme koupí kávy podpořit i rozvoj místní komunity a lidí v ní žijících.

pracovníci na plantáži

Prohlédněte si seznam všech dosavadních Limitek za rok 2018:

Jelikož našim věrným zákazníkům bylo obzvláště teskno za některými kávami, rozhodli jsme, že dvě nejoblíbenější – Brasil Fazenda Chapada a Cuba Serrano Superior – budou nyní i v naší stálé nabídce.

Objevili jste naši limitky až teď? Nezoufejte. Naše limitovaná edice káv totiž pokračuje i v roce 2019:

Nová dekáda s novou Limitkou

S novým rokem přicházejí i nová pravidla vaší oblíbené edice káv Limitka. Od teď budou limitky ještě unikátnější a budou v nabídce ještě déle.