Naše první letošní Limitka je opravdu výjimečná, a tak se naše kolegyně Michala rozhodla, že ji pro vás otestuje na jejich domácím automatickém kávovaru.
Co na chuť čínské kávy říká Michala?
Na čínskou Limitku se Michala obzvlášť těšila, protože dosud, stejně jako my, kávu z Číny ještě nikdy nepila. A protože výslednou chuť kávy ovlivňuje několik faktorů, řekla si, že si ji v rámci testování vezme domů a zkusí si ji připravit na jejich domácím automatickém kávovaru Nivona CafeRomatica NICR 530.


Michala zvykne doma i v práci pít zejména espresso, přičemž preferuje spíše klasičtější a jemnější chutě bez výraznější acidity. I proto ji potěšilo, že když byla káva China KongQue připravena přes automatický kávovar, byla méně acidní, než když si ji připravujeme v práci na profesionálním pákovém stroji.
V espressu měla káva velmi pěknou, sametovou cremu. Hned v úvodu jsem v chuti cítila kakaovou hořkost a následně jemné ovocné tóny. Kyselost, která byla při přípravě přes profesionální pákový kávovar výraznější, nyní ustoupila do pozadí a já osobně jsem ji už v kávě téměř necítila.


Stejně příjemně ji chuť této asijské kávy překvapila i v cappuccinu. Jelikož návštěvám většinou připravuje kávu s napěněným mlékem, měla možnost ochutnat tuto vysokohorskou 100% Arabici i v této kombinaci. Jak nám Michala potvrdila, s výslednou chutí kávy byla spokojena i návštěva.
S mlékem tato káva „zapasovala“ velmi dobře a pochvalovali si ji i konzervativní konzumenti – moji rodiče.
V čem se skrývá kouzlo této čínské kávy?
V čínském jazyce slovo KongQue znamená páv. Tamní lidé dokonce věří, že tento nádherný pták přináší štěstí těm rodinám, na jejichž půdě hnízdí. Není to však jen originální název, který činí tuto 100% Arabici výjimečnou. Je jím také skutečnost, že se jedná o absolutní novinku v kávovém světě. Provincie Yunnan, která je známá především pěstováním čaje, ji totiž letos představila světu v rámci své úplně první kávové sklizně.


Tamní klima a terroir dělají z tohoto regionu zemědělské centrum pro širokou škálu plodin, dnes už také včetně kvalitní kávy. V kávě China KongQue najdete zrna odrůdy Catimor, kterou pěstují tamní malí a střední farmáři v nadmořské výšce 1 400 – 1 600 m.n.m. Všechny kávovníkové třešně selektují podle zralosti a následně ručně sbírají. Vysokou kvalitu zrn, jakož i aromatické a chuťové vlastnosti, které tato káva přirozeně získává z půdy, ještě více vyzdvihuje mokrá metoda zpracování.
Díky příznivým podmínkám a kvalitnímu mokrému zpracování má naše Limitka China KongQue příjemně hořkou chuť, ve které vyniknou zejména tóny kakaa, mladých vlašských ořechů a osvěžujícího ovoce.
barista Majo
Yunnan je krásný region, který nabízí mnoho příležitostí pro přestování kvalitní jednodruhové kávy s vysokým SCA skóre, jakož i pro vytváření různých kávových směsí. Proto se už teď těšíme, s čím ještě pěstitelé z Číny v budoucnu přijdou.
Měli jste už možnost ochutnat Limitku China KongQue?
China KongQue
Káva s tóny kakaa a ovoce přímo ideální pro milovníky moderního espressa a mléčných káv.