KÁVOVLOG: Jak napěnit mléko bez kávovaru?

Milujete mléčné kávové nápoje a rádi byste si je připravovali i doma, ale nemáte doma kávovar? Potom je tento díl kávovlogu určen právě vám!

Ve French pressu si uděláte kávu i našleháte mléko!

Přestože se to na první pohled může zdát jako vtip, ve skutečnosti je to velmi populární trik, jak si i v domácích podmínkách připravit chutné cappuccino s bohatou mléčnou pěnou. Nemusíte mít pákový ani automatický kávovar, stačit vám bude obyčejný French press. Pojďte se tedy podívat, jak na to!

Našlehejte si mléko (téměř) jako v kavárně!

Základem pro správné našlehání je 3,5%-ní mléko zahřáté na teplotu cca 60 až 70 °C. Tehdy má totiž své příjemné aroma a sladkou chuť. Důležité je, abychom mléko nepřehřáli, tedy aby jeho teplota nevystoupila nad 80 °C, případně až k bodu varu. Tehdy hrozí riziko jeho spálení, což nesvědčí nejenom jeho chuti, ale ani našemu zažívání.

Ke šlehání mléka není třeba kupovat žádná speciální baristická mléka, stačí klasická plnotučná nebo jakékoli rostlinná. Platí však, že čím více bílkovin, tím lepší pěna. Podle velikosti požadované kávy či počtu šálků, které chceme připravit, zvolíme i objem mléka. Na jedno cappuccino jsme si v mikrovlnce zahřáli cca 200 ml mléka.

mléčná pěna z french pressu

Samotný postup šlehání je velmi jednoduchý. Zahřáté mléko si vlijeme do French pressu, vložíme do něj píst, kterým obvykle cedíme připravenou kávu, a pravidelným pumpováním začneme mléko šlehat dokud se nám nevytvoří sametová pěna. Jelikož je French press křehký, je třeba si při šlehání mléka dávat pozor, abychom ho nepoškodili.

Pomůcky ke šlehání mléka do kávy

Ať už máte doma pákový či automatický kávovar, nebo jste spíše vyznavač alternativních metod příprav, v našem e-shopu naleznete rozličné kávové příslušenství, které se vám k přípravě dobře našlehané mléčné pěny může hodit.