RISTRETTKO #1: Výběr vhodného espresso šálku

Myslíte si, že výslednou chuť kávy nemůže ovlivnit tvar, materiál a správné nahřátí šálku? Ba může! Povíme si víc v novém díle Ristrettka.

Čeho si všímat při výběru šálku na kávu?

Možná se to někomu bude zdát trošku přitažené za vlasy, ale také výběr kávového šálku může do jisté míry ovlivnit chuť kávy a celkový požitek z ní. Pojďme si tedy říct, co všechno by měl mít správný šálek na espresso či cappuccino.

Materiál kávového šálku

Ze všeho nejdříve je třeba si všímat materiálu, ze kterého je kávový šálek vyroben. Nejlepší uděláte, když sáhnete po porcelánu s glazurou. Tím, že má výborné termoizolační vlastnosti, zůstane v něm káva stále teplá a déle si udrží svoji bohatou cremu. Zároveň porcelán nezanechává v kávě žádnou nepříjemnou, nežádoucí chuť.

Pokud preferujete kávu spíše ve skle, tady je třeba si dát akorát pozor na to, abyste se nepopálili. Jelikož sklo nemá tak dobré termoizolační vlastnosti jako porcelán, nedokáže tak dobře udržovat teplotu kávy, a ta v něm proto i mnohem rychleji chladne.

Specifický tvar šálku

Kromě materiálu je dobré všímat si i samotného tvaru šálku, přesněji jeho dna. Každý kávičkář má své zvláštní preference – někomu se káva lépe pije ze skelného šálku, jinému zase z hrníčku. Bez ohledu na typ šálku je ale důležité, aby měl zaoblené dno, díky kterému se lépe ukládá crema na espressu.

Tloušťka použitého materiálu

S tvarem šálku se posuzuje také tloušťka použitého materiálu. Každý kávičkář má své zvláštní preference – někdo má raději vyšší šálky z tenčího porcelánu, jiný naopak menší, baňatější šálky z hrubšího porcelánu. Obecně se ale dá říci, že čím hrubší je porcelán, tím lepší termoizolační vlastnosti šálek má.

Průměr espresso šálku

Doporučujeme také věnovat pozornost průměru zvoleného šálku. Čím větší totiž průměr je, tím se kávová crema rozplyne více do šířky šálku. Pokud si například připravíte espresso do šálku na cappuccino, tak se vám crema na hladině zcela rozplyne, což sice nijak výrazně neovlivní chuť espressa, ale minimálně jeho vzhled ano.

Správné nahřátí kávového šálku

Neméně důležitá věc je také správné nahřátí šálku. Profesionálně připravená káva by se neměla podávat do studeného šálku – káva jednak rychleji zchladne, zároveň se v ní i rychleji ztratí crema. Z tohoto důvodu bývají na kávovarech náhřevné plošiny, na které se šálky nechávají před podáváním nahřát.

Design a vizuál šálku

V neposlední řadě by vám šálek měl být sympatický, ať už designem, tvarem, barvou či typem ouška. Neboť jak se říká, člověk je, v našem případě pije, i očima. Proto je důležité, abyste si vybrali šálek, který se vám bude vizuálně, designově líbit, bude blízký vašemu srdci a ze kterého si kávu maximálně vychutnáte.

Elegantní šálky Ebenica na espresso či cappuccino