Malý šálek, výrazné aroma a jedinečná chuť. To je espresso! Lahodný kávový nápoj, který povznese tělo i mysl a který milují lidé po celém světě.
Jak si připravit opravdu chutné espresso?
I když existují i modernější přístupy k přípravě espressa, podle Specialty Coffee Association je základem pro dobrou espresso kávu 7–9 gramů jemně mleté kávy, 25–30 ml horké vody, tlak 7–9 barů a nahřátí espresso šálku. Espresso by se mělo extrahovat přibližně v rozmezí od 20 do 30 vteřin, ne však déle. Po 30 vteřinách se už totiž z mleté kávy nevylouhují žádné oleje a látky.

Kromě samotné přípravy espressa by se měla sledovat i kvalita vstupních surovin. Ani ten nejlepší barista na světě vám totiž nedokáže připravit chutné espresso z nekvalitně upražené či zvětrané kávy nebo s použitím příliš tvrdé vody plné chlóru. Jaké jsou tedy faktory, které vstupují do procesu přípravy skutečně chutného espressa?
Kvalita kávy a správná hrubost mletí
Jedním z hlavních pilířů skutečně lahodného espressa je kvalita kávy, čerstvost jejího pražení a mletí. Bez ohledu na to, či máte raději světlejší nebo tmavší pražení, důležité je vždy kupovat čerstvou praženou kávu. Proto doporučujeme kupovat kávu od pražíren, které uvádějí přesné datum pražení.


Kromě správného skladování kávy je též důležité, abyste ji mleli vždy bezprostředně před přípravou espressa. Během mletí se totiž z kávových zrn uvolňují éterické oleje a plyny, které dávají espressu jeho jedinečné aroma a chuť. Z předem pomleté kávy tyto oleje a plyny rychle vyprchávají a káva zvětrává.
TIP! Čerstvost kávy můžete udržet déle správným skladováním ve speciální vakuové dóze Coffeevac.
Každá příprava kávy má svoje požadavky na hrubost mletí. Espresso si vyžaduje mletí velmi jemné. Pokud máte kávu pomletou na správnou hrubost, mělo by vám do šálku během 30 vteřin natéct 25 až 30 mililitrů kávy. Správně připravené espresso si zachová nejen lahodné aroma, ale i dané spektrum chuťových tónů.


Kvalita vody a její ideální teplota
Protože značnou část espressa tvoří voda, její kvalita je pro výslednou chuť kávy nesmírně důležitá. Běžná pitná voda z kohoutku bývá většinou dost tvrdá a někdy je v ní dokonce cítit chlór. Proto je ideální voda, která nemá žádnou specifickou chuť či vůni.
Mohlo by vás též zajímat: Připravte si lahodný french press!
I když se espresso připravuje s vodou vyšší teploty, nemusí to stačit. Některé nežádoucí vlastnosti vody se totiž nedají odstranit ani jejím převařením. Proto doporučujeme používat filtrační konvici nebo průtokový filtr, který z vody účinně odstraní vodní kámen, chlór a případně i další nežádoucí látky.


Neméně důležitá je i teplota vody. I když u espressa baristé rádi experimentují, všeobecně se doporučuje, aby měla voda v kávovaru něco mezi 92 a 95°C. Doporučený poměr kávy a vody je přitom 1:2 (8 g ku 16 g) nebo 1:3 (8 g ku 24 g).
Kvalitní kávovar a mlýnek
Pokud chceme mít přípravu espressa skutečně pod kontrolou, je nutné trošku zainvestovat. Na trhu jsou dostupné už i poloprofesionální domácí pákové kávovary, jejichž cena se pohybuje okolo 500 až 600 eur. Důležité je, aby nám vybraný kávovar umožnil kontrolovat teplotu vody, tlak a v ideálním případě i čas extrakce.
TIP! Doma nebo na cestách si můžete kávu čerstvě pomlet s pomocí ručního mlýnku Hario Smart G.
Kromě kávovaru je nutné si vybrat i mlýnek, který kávu namele na požadovanou hrubost. I v tomto případě však nabízí trh několik řešení v různých cenových relacích. Ideálním řešením je elektrický mlýnek s mlecími kameny, který zaručuje rovnoměrné mletí bez nechtěného přehřívání.
Připravte si espresso, které vám bude chutnat
Pokud máte pocit, že příprava espressa je pro vás příliš složitá, nevěšte hlavu. Skutečně chutné espresso si neuděláte stisknutím jednoho tlačítka, ale jen precizní přípravou. I ta se vám však po čase zautomatizuje a dá vám prostor pro experimentování. V espresse je totiž skrytá magie. Ruční příprava a především vědomé kombinování více faktorů vám přinese nové a nečekané chuťové objevy. A právě v tom je schovaná krása espresso kávy!