Jak skladovat kávu, aby byla dlouho čerstvá?

Káva jako surovina si vyžaduje pečlivé zacházení jak před pražením, tak i po něm. Přestože se správné skladování kávy může na první pohled jevit jako hotová věda, na zachování její čerstvosti stačí dodržovat pár jednoduchých zásad.

Tip #1: Všímejte si data pražení

Většina Slováků ještě stále dává přednost levné kávě, o níž nevědí téměř nic – ani odkud pochází, kdo ji vyrábí, či kdy byla pražená. Proto, když se bavíme o čerstvosti kávy, nelze opomenout první, základní zásadu: kávu kupujte vždy od pražírny, která jasně uvádí datum pražení. U kávy, tak jako u jakékoli jiné potraviny, je datum výroby nesmírně důležité, protože určuje její chuťové vlastnosti. Pokud si koupíte starou kávu, je úplně jedno, jak ji budete skladovat. Skutečného požitku z chuti se nedočkáte.

pražící stroj během pražení kávy

Tip #2: Dejte přednost zrnkové kávě

Dalším, poměrně častým dilematem kávičkářů je, zda kupovat kávu zrnkovou nebo mletou. Zde jednoznačně doporučujeme: kupujte vždy zrnkovou kávu. Proč? Veškerá chuť kávy je skrytá v olejích, které se nacházejí v kávovém zrnku. Po umletí se začnou z kávy velmi rychle uvolňovat, a tím káva ztrácí na svých aromatických a chuťových kvalitách. Po otevření si zrnková káva dokáže udržet svou stálou chuť po dobu 10 až 14 dní. Mletá káva naopak zvětrá mnohem rychleji, a to již v průběhu 24 hodin. Proto se doporučuje kupovat a i skladovat kávu v nemleté formě.

mletá káva na stříbrné lžičce

Tip #3: Méně (kávy) je někdy více

Rada, která se může zdát přehnaná, no myslíme to vážně: kupujte pouze tolik kávy, kolik potřebujete maximálně na měsíc. Určitě si nedělejte zásoby na pololetí dopředu. Kávě totiž dlouhé stání nesvědčí. Myslete na to, že krátce poté, co je káva upražená, začíná proces, během kterého se ze zrn uvolňují různé plyny, včetně CO2. Oxid uhličitý, který je vedlejším produktem pražení, nafoukne kávové zrno asi o 20 procent a následně se spolu s ním začínají ze zrn uvolňovat i další sloučeniny, které stojí za skvělým aromatem a chutí kávy.

kávová zrna v násypníku mlýnku

Stejné pravidlo lze aplikovat i u mlýnků či násypníků automatických kávovarů. Ideální je v nich mít pouze tolik kávy, kolik spotřebujete za jeden den a v případě potřeby dosypat. Pokud totiž budete v násypníku držet kávu déle, může Vám velmi rychle zvětrat, což se následně odrazí na jejím aromatu a chuti.

Tip #4: Chraňte kávu před vzduchem

Největším nepřítelem čerstvě upražené kávy je kyslík. I proto je po otevření balíčku třeba maximálně eliminovat styk kávy se vzduchem. Pokud se z kávy uvolňuje oxid uhličitý, což je období zhruba prvních 10 dní, káva nemůže absorbovat kyslík. Jakmile však veškerý CO2 z kávy vyprchá, začíná proces zvětrávání, kdy dochází k vypařování vonných a aromatických látek a také značné části chuťových vlastností.

pražená káva v obalu

Tip #5: Najděte kávě tmavé místo

Přímé sluneční záření kávě také velmi neprospívá. Pokud proto kávu vystavujete na okenní parapetu nebo na poličce, na kterou během dne svítí slunce, určitě ji doporučujeme přesunout na jiné místo. Ideální je kávu uchovávat v neprůhledné nádobě na tmavém místě. Přímé sluneční záření totiž způsobuje tzv. fotodegradaci. Jde o proces rozkladu tuků, vitamínů a proteinů přirozeně se vyskytujících v kávě, čímž se urychluje její stárnutí a narušují se tím i její chuťové vlastnosti.

cappuccino s bohatou cremou

Tip #6: Pokojová teplota kávě stačí

Káva nemá ráda ani extrémní teploty, ať už vysoké nebo nízké. Pokud pijete kávu každý den, pokojová teplota jí dokonale stačí. Určitě se vyhýbejte skladování kávy u radiátoru, digestoře či jiného topného tělesa. Stejně tak zapomeňte i na ledničku či mrazničku. Při dlouhodobém skladování kávy sice mohou nízké teploty zachování její čerstvosti pomoci, ale hrozí tam i poměrně velké riziko, že se káva zkazí. Při neustálém vyjímaní a vkládání kávy do chladničky či mrazničky totiž dochází k teplotním výkyvům, což vede ke kondenzaci, vytváření nadměrné vlhkosti a následně ke vzniku plísní.

Tip #7: Dávejte pozor na vlhkost

Na zmíněnou vlhkost je třeba dávat pozor vždy, nejen při občasném skladování kávy v mrazničce. Všechny druhy kávovin mají totiž hygroskopický charakter, což znamená, že pohlcují vlhkost a pachy ze vzduchu. Proto je třeba zvolit pro skladování kávy nejen suché a tmavé místo, ale také vhodný obal, který ji spolehlivě ochrání před nechtěnou ztrátou aromatu a chuti.

detail na orosené sklo

Tip #8: Skladujte kávu v kvalitním obalu

Pokud si kupujete kávu v uzavíratelných obalech se zip-lock systémem a jednosměrným ventilem, máme pro Vás dobrou zprávu: kávu v nich můžete klidně skladovat. Tento druh obalů nejen že efektivně chrání kávu před světlem, ale i vzduchem. Jednosměrný ventil totiž umožňuje unikání oxidu uhličitého z obalu a zároveň zabraňuje přístupu kyslíku dovnitř. Káva si tak dokáže svou čerstvost udržet po dobu šesti až devíti měsíců.

ruční balení kávy

Dokonce i sáčky, které jsou vyrobeny z méně kvalitních materiálů, ale mají jednosměrný ventil, dokáží udržet kávu v dobré kondici po dobu asi 3 měsíců. To se však nedá říci o papírových či vakuových obalech – papírový obal není vzduchotěsný a vakuový zase neumožňuje oxidu uhličitému unikat z obalu ven, čímž hrozí jeho prasknutí.

TIP! Čerstvost kávy můžete déle udržet správným skladováním ve speciální vakuové dóze Coffeevac.

V případě, že si kupujete kávu v zero waste obchodě, je dobré ji uskladňovat v neprůhledné a dobře těsnící nádobě. Ideální jsou nádoby se silikonovým těsněním. Mezi nejlepší materiály patří sklo, keramika či nereaktivní kov. Bez ohledu na typ materiálu je třeba nádobu udržovat vždy čistou. Káva totiž spolu s oxidem vylučuje i různé druhy tuků a olejů, které zvyknou velmi rychle ztuchnout, což může kávu znehodnotit.

Dostali jste chuť na čerstvou kávičku?

  • Brasil Santos

    Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.

    čokoládačokoláda
    lískové oříškylískovce
    medmed
    199 
  • Siesta

    Káva se sníženým obsahem kofeinu, která překvapí plnou chutí a mandlovými tóny.

    mandlemandle
    mandarinkymandarinky
    melasamelasa
    280