French press: jak vznikl a jak si ho správně připravit?

French press – jedna z nejznámějších a nejdostupnějších alternativních metod, kterou si zamilují především fanoušci zalévané kávy. Pojďme se podívat i na ni.

Legenda o počátcích french pressu

Káva jako taková bývá často spojována s různými legendami a příběhy a není tomu jinak ani při této alternativní metodě její přípravy. Jak už název prozrazuje, french press vznikl ve Francii, když si jeden muž připravoval kávu na otevřeném ohni. Původně si ji chtěl připravit tradičním způsobem, tedy zalít namletou kávu horkou vodou (obdoba zdejší zalévané kávy, které se nesprávně také říká „turek“). Muž však do šálku nalil horkou vodu a až potom si uvědomil, že na její dno zapomněl dát kávu. Proto ji do vody nasypal až dodatečně.

kovová konvice na ohni

Podle legendy si od kolemjdoucího italského kupce koupil síto, kterým vyextrahovanou kávu jednoduše „přefiltroval“ stlačením na dno šálku. K jeho překvapení chutnala káva skvěle a tak si kávu od té doby připravoval už jen tímto způsobem. Jak už je u legend zvykem, je velmi těžké ověřit jejich pravdivost či získat alespoň orientační časovou osu. Proto se musíme spokojit s informací, že k patentování french pressu jako metody přípravy došlo až v letech 1929–1933, a to ne Francouzem, ale Italem Attilou Calimanim.

French press káva: pro koho je určená?

Toužíte si doma připravit dobrou kávu, ale nemáte kávovar? Chcete si vychutnat kávu v přírodě, na chatě nebo jen rádi experimentujete? Potom je pro vás příprava kávy ve french pressu ideální volbou. French press si zamilují i fanoušci tzv. zalévané kávy, protože tento způsob přípravy s ní má mnoho společného.

čerstvě připravená káva přes french press

French press je v podstatě jednoduchý přístroj, který se skládá ze skleněné nebo kovové válcové nádoby, víka a síta, které přechází jejím středem. Dnes ho můžete koupit, stejně jako mokka konvičku, skoro všude – v supermarketech, obchodech s nábytkem či v domácích potřebách. V našem e-shopu najdete designový French press Bialetti s objemem 350 ml.

Jak si připravit dobrý french press?

Při přípravě kávy jakoukoliv metodou určitě nemůžeme hovořit jen o jednom správném a ideálním receptu. Alternativní metody přímo vybízejí k tomu, abychom experimentovali, riskovali a objevovali nové chutě.

Pokud však máme hovořit o nějakých všeobecných zásadách, dá se říct, že na french press se hodí spíše světleji pražené kávy bez zemité chuti. Ideální jsou například kávy s jemnými čokoládovými tóny, jaké má Brasil Santos nebo i oříškovými tóny, jaké má Colombia Medellin. O mnoho zajímavější a stále žádanější je však káva obsahující i nějaké ovocné tóny, které dodají výslednému nápoji úplně jiný chuťový rozměr. My například doporučujeme naši Kenyu Tekangu Tegu, jejíž tóny grepu, květů a malin ozvláštní každou french press kávu.

Chuť kávy se dá v případě french pressu ovlivnit i změnou několika atributů: teplotou vody – od 85 do 95 °C, hrubostí mletí – jemnějším nebo hrubším, případně delší nebo kratší extrakcí.

nalévání kávy z french pressu

Univerzální recept na přípravu french pressu:

1. Nameleme si čerstvě upraženou kávu, hrubost mletí by se měla strukturou podobat krystalovému cukru.

2. Na 25 g kávy použijeme přibližně 300 ml vody – poměr vody a kávy můžeme měnit na základě toho, jestli chceme kávu silnější nebo jemnější. Voda by měla mít teplotu přibližně 93–95 °C.

3. Namletou kávu vložíme do předehřáté nádoby french pressu a pomalými krouživými pohyby nalijeme 150 ml vody. Přibližně 30 vteřin nápoj mícháme a potom dolijeme zbylé množství vody.

4. Navrch nádoby umístíme víko a počkáme zhruba 3 minuty. Následné stlačení pístu nápoj přefiltruje.

5. Kávu poté hned přelijeme do šálku, případně do jiné nádoby, z níž se bude podávat. Na dně french pressu totiž stále dochází ke kontaktu kávy s vodou a tedy k její extrakci.

Nemáte french press? Najdete ho v našem e-shopu!