Zkušený barista vám poradí, jak si svého oblíbeného „turka“ dokážete připravit chutněji a zdravěji. Vyzkoušejte jeho jednoduché triky.
Zalévaná káva, také nesprávně označovaná jako „turecká káva“ je klasikou, na kterou mnozí kávičkáři nedají dopustit. Přestože se na první pohled zdá, že je její příprava jednoduchá a nedá se při ní nic pokazit, opak je pravdou. Náš barista si pro vás připravil 3 rady, jak si zalévanou kávu nebo „turka“ připravit o něco chutněji a zdravěji.
Nepoužívejte vroucí vodu
Voda ohřátá na bod varu připraví kávu o množství zdraví prospěšných látek a zároveň negativně ovlivní i její chuť. Káva po zalití vroucí vodou získává hořkou chuť, ba je až trpká. K přípravě kávy proto použijte vodu s teplotou v rozmezí od 90-95 stupňů Celsia. Pokud nemáte konvici s teploměrem, nevadí. Stačí, když po sevření vody počkáte cca minutu, aby teplota o něco klesla.
Používejte čerstvou kávu
Tak jako při každé přípravě kávy, i při přípravě „turka“ platí, že pouze čerstvě pražená káva vám poskytne skutečný požitek z chuti. Také doporučujeme namlít si kávu až těsně před přípravou – velmi pozitivně se to odrazí na aroma i chuti kávy.
Nepřežeňte to s délkou extrakce
Káva by se ve vodě měla louhovat maximálně 3-4 minuty. Po této době se z kávy extrahují i nežádoucí látky a má i výrazně vyšší obsah kofeinu. Pokud si tedy chcete vychutnat zalévanou kávu zdravěji, vypijte ji do 3 minut od zalití nebo si ji po této době ze sklenice přelijte do jiného šálku – například přes papírový filtr.
A ještě jeden tip na závěr – vyzkoušejte při přípravě i světlejší pražené kávy. Například naše kávy Brasil Santos nebo Colombia La Secreta vám na rozdíl od tradičnějších tmavěji pražených káv učarují jemnější, lehčí a komplexnější chutí.
Brasil Santos
Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.
Colombia La Secreta
Okouzlí vás krémovou kakaovou chutí, doplněnou sladkými tóny mirabelek a hroznů.
Intensivo
Jedna z TOP10 espresso káv Evropy se zemitější, avšak sladkou čokoládově oříškovou chutí.