Sladit nebo nesladit? A pokud už kávu sladit, tak čím? To je otázka, kterou jsme se ujali rozlousknout a otestovali jsme pro vás 6 různých sladidel.
Jak jsme pili kávu s cukrem…
Přiznáme se na rovinu. My v pražírně EBENICA COFFEE jsme vyznavači čistých chutí a do kávy si většinou nepřidáváme cukr ani mléko. Ale jak se říká, sto lidí – sto chutí. Někdo má prostě rád svou dávkou sladkého i v šálku kávy.
Proto jsme se rozhodli otestovat, jak si s kávou rozumí různá sladidla a která z nich působí v šálku nejpříjemněji. Do testu jsme vybrali šest nejběžnějších sladidel – bílý cukr, třtinový cukr, kokosový cukr, med, erythritol a sacharin a odzkoušeli jsme je v kombinaci s poctivým espressem.
Chcete vědět, jak to dopadlo? Inu, po skončení natáčení nám nebylo všechno jedno… Ale vždyť podívejte se na video a zjistěte, která sladidla nám na tváři vykouzlila úsměv a se kterými to už raději zkoušet nebudeme.
Nejprve ochutnat, poté sladit
Tak zní rada našeho baristy Maja. Jak rád říká, je škoda si do šálku přidat cukr či jiné aditivum ještě před tím, než si z kávy odpijete. Sladidly a mlékem totiž zjemníme či zcela překryjeme některé chuťové tóny a to nás u kvalitní kávy může připravit o plnohodnotný zážitek z dané kávy.
Takže, příště když dostanete před sebe šálek kvalitního espressa, nejprve kávu ochutnejte v její čisté podobě. Možná budete překvapeni, jak široké spektrum chutí se dá v kávě objevit.
Colombia La Secreta
Okouzlí vás krémovou kakaovou chutí, doplněnou sladkými tóny mirabelek a hroznů.
Bílý cukr
Univerzální sladidlo, kterým lze dosladit každou jednu kávu. | 4,8 kg
Třtinový cukr
Přírodní třtinový cukr ke zdravému doslazení každé kávy | 3,95 kg