Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

RISTRETTKO #3: Jak zvolit správnou tloušťku mletí kávy?

různá mletí kávy
různá mletí kávy

RISTRETTKO #3: Jak zvolit správnou tloušťku mletí kávy?

Věděli jste, že každá metoda přípravy vyžaduje jiné mletí kávy? Na tloušťce mletí kávy totiž závisí, jak bude vypadat a zejména chutnat výsledný nápoj.

Správné mletí kávy zaručí správnou extrakci

Pro někoho známý fakt, pro někoho možná novinka, ale správný výběr tloušťky mletí kávy je klíčovým faktorem pro její výslednou chuť v šálku.

Pokud je totiž mletí kávy pro danou metodu přípravy nastaveno správně, pak i samotná extrakce nebo louhování jednotlivých složek z kávy probíhá jak má, a tím výsledný nápoj získá vzhled, aroma, chuť i množství kofeinu, jak má mít.

Tloušťky mletí kávy pro jednotlivé metody přípravy

Velmi hrubé mletí: tloušťkou připomíná hrubozrnnou sůl nebo strouhanku a používá se při metodách French press alebo príprave cold brew. Díky hrubšímu mletí se může káva nechat déle louhovat a zároveň lze i snadno přecedit.

Hrubé mletí: podobá se na krystalový cuk a hodí sa například na překapávané kávy typu V60 či Chemex, pri ktorých sa používajú papierové filtre. Takže i zde má tlustší mletí své praktické využití – jednodušší cezení.

Středně jemné mletí: svým vzhledem připomíná spíše krupici nebo písek a využívá se zejména při přípravě moka kávy nebo filtrované kávy přes Aeropress.

Jemné mletí: na pohled připomíná polohrubou mouku, ve které se mohou dělat občasně i hrudky, a používá se primárně k přípravě espresso kávy přes pákový kávovar.

Extra jemné mletí: jedná se o nejjemnější způsob mletí kávy, který svou tloušťkou připomíná hladkou mouku nebo moučkový cukr a používá se pouze při přípravě pravé turecké kávy přes džezvu.

Kávu si vždy pomelte bezprostředně před její přípravou!

Přestože se koupě mleté ​​kávy může jevit jako skvělý a praktický nápad, opak je pravdou. Zejména pokud si chcete pokaždé dopřát skutečně lahodný šálek kávy. Mletá káva totiž extrémně rychle oxiduje, čímž ztrácí své aromatické i chuťové vlastnosti. Proto doporučujeme kupovat vždy zrnkovou kávu a tu si před přípravou čerstvě pomlít pro vámi preferovanou metodu. K tomu vám dokáží posloužit i malé mlýnky na kávu…

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení