Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

Degustační balíček s kávovarem

Domácí degustace kávy krok za krokem

Jak zjistit, která káva je ta „vaše“? Degustací! Přestože podmínky pro profesionální cupping nemá každý, degustovat kávu lze i v domácích podmínkách.

Jak kávu ochutnat a zároveň si ji i vychutnat?

Žijeme v rychlé době, kdy na nic nemáme čas, a tak vše potřebujeme stihnout co nejrychleji. U kávy a její konzumace je to však spíše na škodu, protože tento nápoj v sobě skrývá řadu aromatických a chuťových vlastností, které stojí za to objevovat. Jak tedy degustovat kávu tak, abyste si ji uměli i skutečně vychutnat vám prozradíme v našem novém blogu. 

Pokud se raději díváte na videa, klikněte na náš Kávovlog, kde vám kolega Majo názorně předvede, jak kávu správně degustovat.

Objevte nejlepší chutě kávy

Co cítíte, když se napijete vaší oblíbené kávy? Odpovídáte-li „kávu“, není na tom nic špatného. Stejně odpovídá většina „netrénovaných“ kávičkářů. S trochou cviku se však můžete naučit identifikovat v kávě i jiných nápojích a jídlech také jemné chuťové odstíny a nuance. Pozvednete tím váš zážitek z pití kávy na zcela jinou úroveň a obohatíte se o nové smyslové zážitky. Jdeme na to? 

Na úvod si stáhněte jako pomůcku tohle kolečko chuťových tónůdegustační arch, do kterého si budete zapisovat poznámky. Skvělým produktem pro tréning chuťových bunek jsou naše Kávové degustační balíčky, nebo samostatné 70 g vzorky kávy.  

Degustace kávy krok za krokem

1.

Jelikož kávy v našich degustačních setech jsou zrnkové, nejprve ze svého mlýnku důkladně vymelte zbytkovou kávu, aby se vám nesmíchali dva druhy káv – odrazilo by se to nepříznivě na výsledné chuti kávového nápoje. Kávu si vždy namelte těsně před přípravou kávy.

2.

Ať už si preferujete espresso nebo jinou metodu přípravy, doporučujeme pri hodnocení káv připravit je vždy stejným způsobem. Při každém způsobu přípravy bude totiž tatáž káva chutnat trochu jinak. Proto pokud chcete porovnávat chutě objektivně, je třeba se držet jednotné přípravy.

3.

Při degustaci kávy je důležité pít ji čistou, tedy bez sladidel a mléka. I když nemáte v oblibě „černou“ kávu, určitě to doporučujeme alespoň vyzkoušet.

4.

Když máte kávu čerstvě připravenou v šálku – ještě bez cukru a mléka – jako první k ní přivoňte. Věděli jste, že nosem prý dokážeme identifikovat až bilion vůní? Tak zhluboka vdechněte čerstvé kávové aroma a pokuste se identifikovat tóny, které v ní cítíte. Pokud se vám to zpočátku nebude dařit, to vůbec nevadí. Do degustačního archu si zaznačte alespoň to, zda bylo aroma jemné nebo výrazné.

šálek kávy s cremou
Kávu v šálku promíchat lžičkou, aby se její chutě propojily

5.

Nyní si dejte první doušek. Měl by být větší, abyste do úst dostali celé chuťové spektrum najednou. Kávu si můžete také promíchat lžičkou, aby se její chutě propojily. Kávu po malých doušcích usrkávejte dál a převalujte na jazyku. Snažte se určit poměr hořkosti, sladkosti a ovocnosti (kyselosti) a výsledek si v degustačním archu poznamenejte do kolonky „chuť“.

Podaří se vám rozeznat i specifické chuťové tóny? Při jejich identifikaci si můžete pomoci našim zjednodušeným kolečkem chutí.

6.

Poté zhodnoťte tělo kávy – tedy pocit „plnosti“. Snažte se identifikovat dojem, jaký káva ve vašich ústech zanechává. Je spíše lehká nebo vydatná, hutná? Tělo kávy ovlivňuje několik faktorů, mimo jiné i pražení a způsob její přípravy.

7.

Na závěr zkuste naformulovat profil kávy – zhodnoťte její aroma, tělo a chuť a popište čím vás zaujala. Například: „Výrazně kakaová káva s plným tělem a tóny karamelu a sladkého červeného pomeranče“. Hodnocení jednotlivých káv si zapište do degustačních archů, které vám později pomohou při výběru té nejlepší kávy.

8.

Pokud máte kávu z naší pražírny, v e-shopu si můžete přečíst více o tom, odkud káva pochází, jak se pěstuje, zpracovává a jak jsme její chuťový profil zhodnotili my nebo v případě oceněných káv odborná porota. Porovnejte si vaše poznámky s naším popisem a zkuste se ještě jednou zamyslet nad chutěmi a vůněmi, které jste cítili.

9.

Nezáleží na tom, jestli jste se do popisu „trefili“, protože chuť je velmi individuální a ani my při degustování necítíme vždy to samé. Důležité je, abyste si proces objevování nových chutí užili a pobavili se při něm. A pokud se dokážete na okamžik zastavit a vychutnat si daný okamžik s kávou a svými blízkými, je to podle nás ten nejhezčí vánoční dárek, jaký si člověk může přát.

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení