Máte doma pákový kávovar a nevíte, jak na něm připravit dobrou kávu s bohatou cremou? Poradíme vám, jak si několika jednoduchými kroky uhlídáte kvalitu doma připraveného espressa.
Domácí pákový kávovar – na co si dát pozor před přípravou kávy
Pravdou je, že u pákových kávovarů je příprava a samotné nastavení stroje a mlýnku podstatně komplikovanější, než je tomu u automatických kávovarů. Pokud si dáte pozor na několik podstatných věcí, může vás kvalita připravené kávy velmi mile překvapit. A to i při přípravě na levnějším kávovaru za několik desítek Eur.
Investujte do mlýnku
Pákový kávovar a mlýnek jsou nerozlučná dvojka. Mletá káva totiž velmi rychle zvětrává, proto doporučujeme namlít potřebné množství kávy až těsně před její přípravou. Kvalitní mlýnek zajistí, že mletí bude konzistentní a dostatečně jemné a káva nebude téct příliš rychle ani příliš pomalu. Zapomeňte zejména na mlýnky na mák či oříšky – tyto se na kávu opravdu nehodí, protože zrnka nepomelou, ale spíše posekají.
Do mlýnku doporučujeme investovat minimálně tolik, kolik do kávovaru, ideálně i o něco více.
Správný výběr kávy
Na „domácí páky“ doporučujeme v začátcích zvolit tmavěji pražené kávy – jako například Harmonelle nebo Intensivo. Bohatší cremu a výraznější chuti dosáhnete s kávami, které obsahují alespoň malý podíl robusty – například Duetto nebo Gurmano. Později se můžete pustit také do single origin káv, na espresso se skvěle hodí například Cuba Serrano nebo Brasil Santos.
Kromě toho si nezapomeňte koupit vždy čerstvá zrnka – nejlépe pár týdnů od pražení a správně je skladovat. Zvětralá káva totiž obsahuje málo plynů a aromatických látek a ve výsledku vás v šálku bude čekat řídká a nepříliš chutná káva.
Gurmano
Kávový blend, který si vás získá čokoládově rozinkovou chutí a jemnými květinovými tóny.
Duetto
Příjemně sladká káva s chutí ovocného sirupu, hořké čokolády a dokonale hustou crémou.
Cuba Serrano Superior
Absolutně dokonalá, oříškově karamelová káva s hustou crémou a hořkými tóny tabáku.
Nastavení domácího kávovaru
Před přípravou kávy si necháme nahřát kávovar, páku i šálky. Nejlépe uděláte, pokud přes páku propustíte dávku horké vody do šálku, vše si tak dostatečně připravíte. Pro přípravu kávy doporučujeme používat výhradně filtrovanou vodu – stačí z domácích filtračních konvic.
Jak zvolit hrubost mletí?
Každá příprava kávy má jiný předpoklad pro hrubost mletí. Pro přípravu espressa volíme skoro nejjemnější mletí, které nám mlýnek nabízí. Namletá káva by měla vytvářet hrudky, pokud si trošku kávy vložíte mezi prsty, měla by připomínat moučkový cukr. Zda se vám podařilo trefit správnou hrubost mletí zjistíte při extrakci espressa.
Jaké množství kávy namlít?
K domácímu pákovému kávovaru většinou dostanete 2 druhy „misek“, které se vkládají do páky. Jedna je menší – určená pro přípravu 1 espressa a druhá o něco hlubší, určená pro přípravu 2 káv najednou. My doporučujeme použít tuto dvojitou misku i při přípravě jedné kávy. Většinou se do ní vejde 10-13g kávy, což je sice trošku víc, než se standardně doporučuje na espresso, ale chuť bude stát za to.
Požadované množství čerstvě namleté kávy si můžete odvážit například do papírového pohárku na baristické nebo běžné kuchyňské váze a následně přesypat do misky v páce.

Než stiskneme tlačítko spuštění vody
Když máte kávu v páce, utlačte ji přiměřenou silou tamperem. Otřete vnější okraje páky, aby tam nezůstaly zbytky mleté kávy. Následně naprázdno propláchněte kávovar puštěním horké vody, založte páku a spusťte extrakci.
Káva se má u domácích pákových kávovarů extrahovat 15-25 vteřin. Jelikož jsme v našem receptu použili misku na 2 kávy, výsledný objem kávy bude cca 50-60 ml – takže něco jako dvojité espresso. Káva má mít ve výsledku pěknou lískově oříškovou barvu, bohatou cremu a zejména vám má chutnat.

Nejčastější problémy při přípravě kávy přes domácí pákový kávovar
Káva teče příliš rychle, káva je mdlá a řídká
Problémem je zřejmě nesprávná hrubost mletí. Zkuste na mlýnku nastavit jemnější mletí, které zpomalí průtok vody přes páku. Nezapomeňte si ovšem zastabilizovat množství kávy pomocí váhy.
Káva teče příliš pomalu nebo neteče vůbec
I v tomto případě bude problém v hrubosti mletí. Zkuste si nastavit na mlýnku hrubší mletí.
Espresso nemá cremu
Pokud vaše káva nemá cremu, i přesto, že jste při její přípravě postupovali podle výše uvedených rad, může být problém v samotných zrnkách. Kvalita cremy je totiž také indikátorem čerstvosti. Pokud byla káva, kterou používáte pražená dlouhé měsíce před přípravou, případně byla po otevření špatně skladována, hustou cremou vás určitě nepotěší. Bohatou cremu také nečekejte u světle pražených odrůdových káv, určených především pro přípravu přes filtr.
Experimentujte, příprava kávy je hra ?
Nebojte se při přípravě kávy na domácím pákovém kávovaru experimentovat – ať už s jemností mletí, gramáží nebo různými druhy káv. Po době zkoušení určitě objevíte ten „váš“ recept, který vám bude nejlépe vyhovovat. A váhu neodkládejte do zásuvky – je to při přípravě kávy velký pomocník.
A pokud byste později chtěli přece jen úroveň kávových zážitků pozvednout, sáhněte po poloprofesionálních strojích pro domácí použití. U nich se zase posunete o krok blíže k vašemu „dokonalému“ šálku espressa.