Cibetková káva je pojem, který se mnohým pojí s představou exotiky, luxusu a nedostupnosti. Prozradíme vám, jestli se ji vyplatí ochutnat.
Co je cibetková káva a proč je tak drahá
Cibetková káva nebo Kopi Luwak patří mezi nejdražší kávy na světě. V kavárně vás jeden její šálek vyjde na 120 – 240 Kč a cena 1 kg balení této kávy se pohybuje od 12 000 Kč výše. Co je na ní tak výjimečné? V první řadě by to měla být specifická chuť, za kterou cibetková káva vděčí, jak jinak, cibetce.
Cibetky jsou malé masožravce, podobné například kunám. Během celého roku se živí především malými hlodavci a hmyzem, ale v době zrání kávovníkových třešní nepohrdnou ani jejich sladkými plody, přičemž si vybírají jen ty nejlepší a nejsladší.
Když cibetka třešeň sežere, její trávicí trakt zpracuje vše kromě samotných zrnek, které projdou procesem fermentace a cibetka je následně vyloučí. Právě proces přirozené fermentace by měl této kávě dodávat její nezaměnitelné aroma a chuť.
Inu a tady do hry vstupuje člověk. Ve volné přírodě cibetky stopuje a vyhledává jejich trus, obsahující kávovníková zrna. Ty se následně proplachují, suší a exportují do pražíren po celém světě.
Na extrémně vysoké ceně cibetkové kávy se tedy podepisuje jak náročná „sklizeň“ zrn, tak i její omezená produkce. Na Filipínách a v Indonésii, odkud tato káva pochází, se jí totiž ročně vyprodukuje pouze méně než půl tuny. A jak už to bývá, co je nedostupné, to získává punc exkluzivity a roste na ceně.
Komerční chovy cibetek
Právě poptávka převyšující nabídku otevřela v případě cibetkové kávy dveře lidem, kteří se rozhodli tuto kávu komerčně „vyrábět“. To však zásadně mění nejen náš pohled na věc ale i samotnou cibetkovou kávu.
Cibetky se totiž za účelem produkce kávy chovají v klecích, kde jsou kávovníkovými třešněmi uměle krmeny. Tento způsob produkce nám nedává smysl hned ze dvou důvodů. V první řadě se ztrácí hlavní role cibetky, která spočívala v přirozené selekci těch nejlepších zrn.
Kromě toho se vlivem umělého dokrmování a stresu mění střevní mikroflóra cibetek a tudíž i chuť výsledné kávy. Je tedy na místě otázka, zda cibetková káva skutečně stojí za to. A to jak z cenového tak i z etického hlediska.

Jaká je chuť nejdražší kávy na světě
Podle některých je tato káva opravdu výjimečně chutná, jiní tvrdí, že se jedná pouze o produkt postavený na dobrém marketing, který chuťově nijak nevyniká.
V pražírně jsme už cibetkovou kávu také vyzkoušeli, a přestože byla chuťově zajímavá, nemůžeme říci, že by se zařadila mezi naše oblíbené. V její chuti převládaly těžké tóny připomínající tabák, půdu a hořkou čokoládu.
A jaké je tedy naše doporučení?
Pokud si chcete na cibetkovou kávu udělat vlastní názor, dejte si její šálek v kavárně. Kupovat si ji domů je podle mně zbytečné. Na trhu jsou mnohem zajímavější výběrové kávy, za které zaplatíte jen zlomek ceny a zároveň si můžete být jisti, že byly vyrobeny etickým a udržitelným způsobem.
Majo, barista EBENICA COFFEE
Sáhnout můžete například po skvělé odrůdové kávě Cuba Serrano Superior nebo po chuťově výrazném blendu Intensivo.
Intensivo
Jedna z TOP10 espresso káv Evropy se zemitější, avšak sladkou čokoládově oříškovou chutí.
Cuba Serrano Superior
Absolutně dokonalá, oříškově karamelová káva s hustou crémou a hořkými tóny tabáku.