Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

čerstvá káva v Aeropressu detail

Aeropress: Vynález, který změnil kávový svět

Káva se dá připravit více metodami, přičemž mnohé jsou staré jako lidstvo samo. Ani jedna si však nedokázala získat srdce milovníků kávy tak rychle jako právě Aeropress.

Kávovar od talentovaného vynálezce hraček

Aeropress patří k nejmodernějším způsobům přípravy kávy, který si v roce 2005 nechal patentovat americký vynálezce. Úspěch této „hračky“ je o to více zarážející, že ho vytvořil člověk mimo kávový svět.

otec Aeropressu Alan Adler
Otec Aeropressu Alan Adler | Copyright: AeroPress Inc., 24. 10. 2019

Otcem Aeropressu je Alan Adler, talentovaný vynálezce a inženýr, který v 60. letech pracoval v soukromém sektoru na skutečně neobvyklých věcech. Podílel se například na vývoji ponorky, systémů pro vojenská letadla nebo ovládání nukleárních reaktorů. Určitou dobu přednášel o senzorice na Stanfordově univerzitě a jako amatérský astronom dokonce vynalezl nový typ paraboloidního zrcadla. Proslavil se však až díky hračce – létajícímu kruhu s názvem Aerobie, lidově nazývaném Frisbee.

Nekonečná zvědavost pana Adlera ho, celkem přirozeně, dovedla k nejrůznějším, často nevšedním koníčkům. A protože odjakživa hledal způsob, jak věci vylepšit, jeho záliby ho vždy dokázaly přivést k neobvyklým vynálezům. I díky tomu dnes Alan Adler vlastní více než 40 patentů a jeho vynálezy dodnes využívají lidé po celém světě.

příprava kávy přes Aeropress

Proč vznikl Aeropress?

Jak se ale profesionální vynálezce dostane k vytvoření něčeho tak obyčejného, jako je kávovar? Nu, i inženýři jsou jen lidé, které trápí běžné problémy. V tomto konkrétním případě pana Adlera znepokojovalo, že si nedokáže doma připravit kávu, s níž by byl zcela spokojený. A tak začal přemýšlet o vynálezu, který by v sobě spojoval extrakci kávy za pomoci gravitace, tak jako funguje French press, a současně tlaku, jak je tomu u klasické espresso kávy.

Když se jeho představy o dokonalém ručním kávovaru zhmotnily do dnes už známého Aeropressu, mnozí považovali jeho vynález za designový výstřelek moderní doby. Další metoda přípravy kávy a ještě k tomu od výrobce hraček?! Po čase se však ukázalo, že Aeropress je skutečně vynálezem století, a to díky chuti, kterou dokáže tento kávovar za pár vteřin vykouzlit z čerstvě pražené kávy.

jednotlivé části Aeropressu

Z čeho se Aeropress skládá a jak vlastně funguje?

Alternativní kávovar Aeropress se skládá ze 3 částí: válce, pístu a síta. Válec, který se při přípravě kávy uzavře plastovým sítem, slouží na louhování kávy. Mletá káva se do něho jednoduše nasype, zaleje vodou a promíchá. Následně se na síto nasadí papírový filtr a druhá strana válce se uzavře pístem s těsněním. Postupným stlačováním pístu směrem dolů se pomocí gravitace a tlaku vylouhovaná káva přefiltruje přímo do šálku.

Kávu si je přes Aeropress možné připravit za pomoci dvou základních metod: klasické a obrácené.

Při klasické metodě si nejdříve promyjeme papírový filtr a vložíme ho do síta, které následně zašroubujeme do plastového válce Aeropressu. Na šálek nebo konvičku, do které si chceme kávu připravit, položíme Aeropress sítem dolů. Shora do válce nasypeme mletou kávu, kterou zalejeme horkou vodou a důkladně promícháme. Potom už jen svrchu vložíme píst a jeho postupným stlačováním vyextrahujeme kávu do šálku. Díky gravitaci extrakce kávy do šálku začíná v podstatě okamžitě a později se reguluje tlakem, který vzniká při tlačení pístu.

Majo zalévá mletou kávu vodou

Obrácená metoda – jak už prozrazuje její název – spočívá v tom, že Aeropress postavíme na nestlačený píst. Do válce následně nasypeme mletou kávu, zalejeme ji horkou vodou a promícháme. Potom sítko s promytým filtrem zašroubujeme, Aeropress opatrně otočíme sítem dolů a tlakem na píst vyextrahujeme kávu do šálku. Výhodou této metody je, že na přípravu kávy máme víc času, protože k její extrakci dochází až po obrácení Aeropressu.

Skutečnost, že Aeropress sestrojil vynálezce hraček, jednoduše nelze popřít. Příprava kávy přes Aeropress totiž doslova vyzývá k experimentování a hraní si. Jsou to právě různé kombinace druhů kávy, jejího množství, hrubosti mletí, teploty vody a délky louhování, které dělají z této metody přípravy kávy skutečný unikát. Právě díky této variabilitě vzniklo i mistrovství světa a mistrovství Slovenska v přípravě kávy přes Aeropress.

síto Aeropressu během extrakce kávy

Příprava kávy doma přes Aeropress

Chcete si doma připravit kávu v Aeropressu? Tak vyzkoušejte Ethiopiu Dimtu Tero podle naší receptury:

Množství kávy: 20 g
Hrubost mletí: hrubé – asi jako krystalový cukr
Teplota vody: 80 °C
Metoda: obrácená

1. Do Aeropressu nasypte 20 gramů čerstvě pomleté kávy.
2. Během 5 vteřin nalejte do Aeropressu 50 gramů vody.
3. Zaliatu kávu dôkladne miešajte 30 sekúnd.Zalitou kávu důkladně míchejte 30 vteřin.
4. Během další minuty dolejte ještě 200 gramů vody.
5. Nasaďte síto s promytým filtrem, Aeropress opatrně obraťte a kávu po dobu 30 vteřin extrahujte do šálku.

Vyskoušejte naše africké kávy v Aeropressu

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení