Na přelomu roku se u nás v pražírně děly velké věci! Do naší pražírenské rodiny totiž přibyl nový člen – pražicí stroj Giesen W45A. A toto je jeho příběh.
Velké úspěchy za námi, ještě větší před námi…
Konec roku 2019 se nesl ve znamení oslav našeho úspěšného desetiletí, které vyústily do prvního ročníku Kávobraní – Dne otevřených dveří. V zákulisí však už tehdy probíhaly náročné přípravy na nadcházející měsíce, které měly přinést velké změny a novinky.

Nové výrobní a skladové prostory
Úspěchy na domácím trhu jakož i v mezinárodních soutěžích nás motivovaly k tomu, abychom postupně zkusili expandovat i do zahraničí. Spolu s tímto krokem se však vynořila otázka, zda v budoucnosti budou naše výrobní kapacity dostatečné. Přece jen naše prostory i samotný pražicí stroj mají svoje omezení. A tak padlo důležité rozhodnutí: postavíme novou výrobní halu a koupíme větší pražicí stroj.

A tak ke Giesenu přibyl další Giesen!
Před pěti lety jsme při výběru prvního pražicího stroje stáli před nesnadným rozhodnutím – vybrat si jednoho z etablovaných výrobců pražírenské techniky v Evropě. Do úvahy tehdy připadaly německý Probat, portugalský Joper a nizozemský Giesen. Po dlouhém zvažování nakonec rozhodnutí padlo na Giesen. Při výběru druhého pražicího stroje jsme už šli na jistotu: Giesen W45A.

Za naším novým pražicím strojem stojí rodinná firma Giesen z Nizozemska, která vyrábí ty nejlepší a podle nás i nejhezčí pražicí stroje v kategorii malé a středně velké pražírenské techniky na světě. Díky jejich konceptu, který je založený na kombinaci řemeslné zručnosti, 20letého know-how a kvalitních materiálů, patří mezi lídry na světovém trhu.
Za každým šálkem kávy se skrývá silná výrobní technika, která využívá ty nejmodernější technologie.
Podobně jako první pražicí stroj i tento pro nás vyrobili na míru podle námi zadaných specifikací a požadavků. Všechny pražicí stroje Giesen se vyrábějí z litiny a jejich součástí je i množství elektroniky, která pomáhá při přesném vyhodnocování pražení. Tím se pražení kávy dostává na zcela jinou úroveň.

Starý versus nový: Jaké jsou rozdíly mezi pražáky?
V bubnu menšího pražáku se v rámci jedné várky dá upražit 15 kilogramů kávy. Nový pražicí stroj je nejen větší objemem – dokážeme v něm upražit až 45 kg kávy, ale dokonce také počtem komponentů. Nejde jen o jeden stroj, ale přesněji o 4,5tunovou flotilu strojů, kterou tvoří až 6 samostatně stojících zařízení: řídící věž, nasávací zařízení s váhou, cyklón, afterburner, destoner a externí zásobník propanu.
Mohlo by vás také zajímat: Místo, kde se rodí káva…
Prvním z nich je řídící věž se softwarem, jehož úkolem je senzorické sledování a průběžné vyhodnocování každého pražení. Software Giesen Profiler se začal používat teprve nedávno a kromě základních ukazatelů, jakými jsou například teplota vzduchu, teplota zrna, tlak v bubnu apod., poskytuje i detailní informace o jednotlivých fázích pražení. Software navíc mnohem rychleji reaguje, a tak o dost přesněji vyhodnocuje i celý průběh pražení.

Novinkou je také tzv. Green Coffee Conveyor, tedy nasávací zařízení, které umožňuje mnohem rychlejší, pohodlnější i bezpečnější sypání zelené kávy do pražáku. Zatímco při pražení na menším stroji musí Andrej zelená zrna ručně zvedat nad hlavu a sypat do násypníku, tady mu tato starost odpadá. Stačí, když hydraulickým vozíkem zvedne kousek nad zem pytel s kávou, a jeho obsah jednoduše vysype do nasávacího zařízení. V něm se káva nejdříve odváží a následně se z něho v průběhu pár minut „vycucne“ do pražicího bubnu. Podle nás je to jedna z nejvychytanějších částí nového pražáku.

Dalším zařízením je externí cyklón, jehož úkolem je shromažďovat plevy (drobné slupky) z pražených kávovníkových zrn. Čerstvě upražená kávová zrna, která se sypou do chladicího síta, jsou tak už očištěná od slupek a po vychlazení se mohou hned přesypat do skladovacích boxů.
Díky high-tech přístupu je naše výroba ještě o level ekologičtější, z čehož máme také velkou radost.
Obzvlášť hrdí jsme na nový afterburner, díky kterému je naše výroba velmi šetrná vůči přírodnímu prostředí. Kouř a vůně jsou přirozenými vedlejšími produkty pražení kávy, které mohou být nositeli zbytkových spalin. Úkolem afterburneru je vzduch z pražáku prohnat ještě jednou přes proces pálení, a tak rozložit všechny možné spaliny, které by jinak mohly unikat do ovzduší.

Jen pro představu: při pražení kávy se teplota v bubnu pohybuje zhruba mezi 200–240 °C, při spalování vzniklých spalin může teplota v afterburneru překročit i 500 °C. Díky tomuto zařízení tak můžeme snížit množství kouře až o 90 %, a tak ještě víc chránit ovzduší před zbytkovými pevnými částicemi.
Mohlo by vás také zajímat: Metody sběru kávy na plantážích
V neposlední řadě je tu tzv. destoner. Ten u malého i velkého pražicího stroje pomáhá s čištěním upražené kávy od kamínků, větviček a jiných předmětů, které se mezi zrnka občas nedopatřením dostanou při sběru kávových třešní a zpracovávání zelené kávy.

Neodmyslitelnou součástí celého pražicího systému je i 4 850litrový zásobník propanu. Ve výrobě nepoužíváme zemní plyn, ale čistý propan, a to z více důvodů. Propan je jednak výhřevnější, a tedy i účinnější, ale zároveň je také stabilnější. Při pražení kávy je stabilita a přesnost nesmírně důležitá, nemůžeme si totiž dovolit, aby nám teplota v pražicím bubnu skákala. Při nestabilní teplotě hrozí, že se káva neupraží rovnoměrně, tedy některá zrnka budou spálená a jiná nedopražená. Stabilita je v tomto případě synonymem preciznosti.
Bylo úterý, den po Třech králích, když nám kamion dovezl 7 obrovských beden. Vykládalo je pět chlapů několik hodin, ale vykládka nebyla ani zdaleka tím nejnáročnějším úkonem.
Na instalaci celého pražicího stroje, která trvala celé dva dny a předcházely jí několikaměsíční přípravy, se podílelo celkem 14 specialistů – od techniků z Giesenu, přes plynaře, svářeče, kominíky, elektrikáře, odborníky na vzduchotechniku až po samotného pražiče. Všichni odvedli maximálně profesionální práci, za což jim i touto cestou ještě jednou moc děkujeme.
Bylo to náročné období, které si vyžadovalo více než 100% nasazení a koncentraci všech lidí v pražírně. I přes různé komplikace nakonec všechno dobře dopadlo. Nová výrobní hala hrdě stojí a oba pražicí stroje v ní šlapou jako hodinky. A přestože velký pražák ještě ani zdaleka nevyužíváme naplno, už teď nám dává větší variabilitu při pražení a hlavně prostor pro další růst a expanzi. V neposlední řadě nás také hodně těší, že jsme se opět posunuli kupředu i technologicky. Právě moderní technologie nás podle slov hlavního konstruktéra Giesenu Franse dostala v naší velikostní kategorii mezi nejmodernější pražírny kávy v Evropě.

Vzhůru tedy do nových kávových dobrodružství!