Pro mnohé z nás je součástí vzpomínek z dětství. Používala se doma, na chalupě či u babičky a dědečka. Ani zdaleka však nepatří do starého železa! Moka konvička.
Moka konvička: oblíbená doma i v kavárnách
Příprava kávy doma má mnoho podob. Hned za oblíbeným french pressem se drží světoznámá moka konvička, též italsky nazývaná caffettiera. Jedná se o malý mechanický kávovar, který se používá především v domácnostech. Dnešní doba však přeje tzv. retro vychytávkám, díky čemuž se i moka kávě opět dostává zasloužené pozornosti, a to nejen v kuchyních, ale i v mnohých kavárnách.
Kávovar French press Bialetti
Designový French press Bialetti s prvky z nerezové oceli.
Kávovar Bialetti Moka Express
Hliníková konvička pro přípravu lahodního šálku moka kávy.
Ako vlastne vznikol moka kávovar?
Odborníci se shodují, že za vynálezem tohoto šikovného kávovaru stál Ital Alfonso Bialetti, jehož jméno dnes nese i nejprodávanější značka moka kávovarů na světě. Pravda je však taková, že s nápadem vytvořit moka konvičku přišel v roce 1933 Luigi di Ponti, který svůj patent Bialettimu prodal.
Věděli jste, že…? Dnes už světoznámé logo značky Bialetti – roztomilá karikatura fousatého pána, který se zdviženým ukazováčkem pije espresso – vzniklo v roce 1958, údajně na základě vzhledu Alfonsova syna Renata.
Poté, co se Alfonso vrátil z Francie na italský venkov, otevřel si malý obchůdek s kovovýrobou. Protože se techniku odlévání hliníku naučil ve Francii, pokračoval v práci s ní i doma. Začal vyvíjet kávovar, který na extrakci kofeinu využíval tlak horké vody.

Zatímco ostatní výrobci vyvíjeli podobné, ale velké a drahé kávovary z mosazi, mědi či oceli, Bialetti se snažil použít jednodušší konstrukci a levnější slitinu hliníku. Jeho hlavním cílem tedy bylo, aby si i obyčejní lidé mohli doma plnohodnotně připravit a vychutnat espresso. Možná i díky tomu se podařilo proslavit tento domácí kávovar po celém světě.
Věděli jste, že…? Když v roce 2016 zemřel syn Alfonse Bialettiho, Renato Bialetti, pochovali ho ve speciální urně, která měla tvar moka konvičky.
I když Bialettiho rozhodnutí používat hliník vycházelo čistě z jeho znalostí a zkušeností se slitinou, společensko-politický kontext, v němž se zrodil jeho vynález, způsobil, že hliník nebyl jen obyčejným kovem pro chudé. Protože byl v tehdejší Itálii u moci diktátor Benito Mussolini, stal se hliník ze dne na den národním kovem.

Pro Mussoliniho, který prosazoval ekonomickou soběstačnost, byla bohatá italská ložiska bauxitu a leucitu – rud využívaných při zpracování hliníku – národním pokladem. Proto vydal zákaz dovozu jakýchkoliv jiných kovů ze zahraničí, čímž chtě nechtě ovlivnil i vzhled prvních moka konviček.
Mohlo by vás také zajímat: French press: jak vznikl a jak si ho správně připravit?
Dnes si však můžeme moka kávu připravit v konvičkách různých velikostí, designů, tvarů, barev a samozřejmě i materiálů. Kromě tzv. potravinářského hliníku (který je, na rozdíl od toho původního, naprosto nezávadný) jsou dostupné i moka konvičky vyrobené z keramiky či nerezové ocele. Právě díky ocelovým spodním částem je možné moka konvičku používat i na indukčních deskách.

Moka konvička: návod na přípravu kávy
Tento šikovný domácí kávovar sestává ze tří částí: spodní nádoby s ventilem, sítka a z vrchní nádoby s pístkem.
1. Příprava kávy doma v moka konvičce začíná tím, že do spodní nádoby nalijeme vodu, ideálně pod úroveň tlakového ventilu. Pokud chceme celý proces přípravy kávy urychlit, můžeme do zásobníku nalít teplou nebo horkou vodu.
2. Potom do spodní nádoby vložíme sítko s čerstvě namletou kávou. I když příprava moka kávy nevyžaduje přesné mletí, doporučuje se, aby měla káva mletí o stupeň hrubší než při přípravě espressa. Kávy by mělo být tolik, aby byla po zarovnání ve stejné úrovni, jako horní okraj sítka, přičemž kávu není třeba utlačovat.
3. Nádobu se sítkem potom zašroubujeme vrchní částí konvičky a takto připravenou moka konvičku umístíme na vařič se středním stupněm ohřevu. V případě plynového sporáku je zapotřebí se ujistit, že plamen nepřesahuje okraje konvičky, v opačném případě může dojít k rychlé extrakci a přepálení kávy.
4. Po chvilce se začne vodní pára protlačovat přes namletou kávu a pístek až do horní nádoby, kde začne vytékat vyextrahovaná káva. Kávu vaříme asi 1,5 minuty a konvičku ze sporáku odstavujeme těsně před dokončením extrakce, tedy až v momentě, kdy slyšíme výrazné bublání. Nikdy tedy nečekáme, až vyteče všechna káva ze spodní části konvičky. Po dovaření konvičku sundáme z vařiče a můžeme podávat čerstvou moka kávu.

Jak moka káva skutečně chutná?
I navzdory tomu, že byla moka konvička vytvořená proto, aby byla káva z ní chuťově totožná s espressem, úplně tomu tak není. V moka konvičce se sice, podobně jako při přípravě espressa, připravuje káva pod tlakem, ale na stejnou výslednou chuť to nestačí. Navzdory tomu se při výběru vhodné kávy a dodržení správného poměru a postupu umíme dopracovat k výborné chuti.
Pro dosažení krásně husté a příjemně horké kávy, která je ideální pro ranní či poobědové popíjení, je dobré sáhnout po tmavších pražených kávových směsích. Naše blendy Gurmano a Duetto jsou pro přípravu silné a hořké kávy bez stop kyselosti přímo ideální. Na přípravu velmi dobré moka kávy se však hodí i naše brazilská káva Brasil Santos, která díky svému světlému pražení zanechá výslednou chuť jemnější a pestřejší.
V porovnání s espressem je moka káva i méně olejovitá a nemá tak bohatou cremu. Na druhou stranu získáme výraznou chuť, která se ideálně hodí na každodenní kávičky, které si díky jednoduché, rychlé a finančně nenáročné přípravě může dovolit skutečně každý.