Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

moka kava majo

Moka konvička vám odhalí kouzlo outdoorové kávy

Chcete si leckde v přírodě dopřát silnou, chuťově vyváženou kávu ze své oblíbené pražírny za méně než 10 minut? Potom je to jasný signál, že moka konvička by se měla stát povinnou součástí vaší turistické výbavy.

Přestože moka konvička byla vytvořena k tomu, aby káva v ní udělaná byla svou chutí totožná s espressem, není tomu zcela tak. Moka káva (možná ji znáte jako káva z kávovaru koťogó) je samostatná kapitola a my její rituální přípravu milujeme.

Nejen na podzim, ale během celého roku. Vzít si s sebou moka konvičku a balíček oblíbené kávy a vyrazit do přírody. To je idylka, ke které se můžete přiblížit i vy. Stačí si nastudovat jednoduché kroky její přípravy, pořídit si koťogó a vydat se za dobrodružstvím spojeným s lahodným šálkem kávy.

Jak se moka konvička stala oblíbenou

Tento malý zázrak byl vynalezen v první polovině 30. let minulého století. Stál za tím Alfonso Bialetti, italský inženýr, který se profesionálně věnoval zpracování hliníku. Hledal jednoduchou a cenově dostupnou možnost, jak si oblíbenou kávu připravit v domácích podmínkách. Moka konvička byla odpovědí na všechny (ne)vypovězené otázky.

moka konvičky Alfonso Bialetti a Danka s Marekem

V těchto časech byla káva téměř výlučně věcí kaváren. Bialettiho vynález měl specifický tvar, který dodnes patří k těm nejoblíbenějším a nejsnáze rozpoznatelným na trhu.

Věděli jste, že…? Bialettiho moka konvička má tři hlavní komponenty vyrobené z litého hliníku: osmihrannou základnu, sítko ve tvaru nálevky a hranatý vrch se sklopným víkem. Design byl inspirován architekturou art deco a dámskými sukněmi ve třicátých letech minulého století. Jen s drobnými vizuálními změnami je tento design pěkný i funkční dodnes.

Válka je kruté období pro všechna odvětví. Příprava kávy nebyla výjimkou, moka konvička byla původně ohrožena zejména nedostatkem hliníku. Její prodej však začal narůstat poté, co výrobu převzal Bialettiho syn Renato a představil nového maskota.

Jmenoval se l’Omino con i baffi (muž s vousy) a věrně napodoboval právě Alfonsova syna Renata. Stal se stejně ikonickým jako celý vynález a moka konvička je s ním úzce spojována dodnes.

Zajímá vás podrobnější historie toho, jak vznikla moka konvička? Přečtěte si o ní více v tomto článku na našem blogu.

moka káva a konvička na ohni

Koťogó a turistika k sobě patří

Káva je relax a odpočinek ak toulkám v přírodě pro nás už neodmyslitelně patří. Když se řekne koťogó, napadne nám ticho les, šum potoka a kapek lahodné kávy protékající přes hrdlo moka konvičky.

Už dávno není pravidlem, že káva se pije jen uvnitř (v kavárnách či domácnostech). Vychutnat si ji můžete všude. Naším cílem je přinášet vám kvalitní výběrovou kávu, kterou si budete umět připravit a vychutnat opravdu kdekoli.

Podzimní či zimní turistika znamená také chlad, který zachází až pod kůži a moka konvička s horkým oblíbeným nápojem může být skvělý způsob, jak se na turistice zahřát. Kromě toho nám káva během podzimních měsíců chutná jaksi přirozeně víc. Souhlasíte?

káva z moka konvičky a lidé

Moka konvička patří do turistické výbavy kávičkáře:

Je malá a snadno přenosná

Vejde se do každého batohu, zabere minimum místa a sotva budete vědět, že si s sebou nesete přístroj na přípravu kávy. Moka konvička je pro mnohé i neodmyslitelnou součástí kempinkové výbavy.

Je použitelná pro všechny vařiče

Celonerezové masivní tělo konvičky umožňuje její použití na všech typech vařičů. Sem patří i malé turistické plynové bomby, na kterých si připravíte v přírodě raz dva výbornou kávu.

Bezpečné a pohodlné servírování

Ergonomická rukojeť z tepluvzdorného plastu garantuje pohodlné a bezpečné servírování horké moka kávy. Nepotřebujete si k ní přibalit rukavici navíc, ale pokud vám budou mrznout prsty, chytit teplé tělo konvičky může být skvělý způsob jak se zahřát.

Vyberte si velikost jaká vám vyhovuje

Je dostupná v různých velikostech. Můžete si vybrat od docela malé až po takovou, ve které snadno připravíte 6 moka káv najednou.

Jak vybrat kávu do moka konvičky

Pokud si s sebou neberete i mlýnek, pomelte si zrnkovou kávu doma těsně před tím, než se vypravíte do přírody. Dbejte také na to, abyste ji během túry správně skladovali a aby vám nenavlhla.

Abyste i na turistice dosáhli co nejlepší chuti kávy, měli byste už při balení batohu myslet o krok vpřed. Příprava kávy v přírodě vyžaduje spíše tmavší pražené kávové směsi:

Gurmano

Pro přípravu silné a hořké kávy beze stop acidity se hodí například blend Gurmano. Získá si vás čokoládově rozinkovou chutí a jemnými květinovými tóny.

Duetto

Skvělou volbou bude také blend Duetto. Je kompozicí výběrových káv, ve které se jihoamerické a asijské odrůdy Arabica a Robusta setkávají v jedinečném souzvuku a poměru 80:20.

Brasil Santos

K přípravě velmi chutné moka kávy se však hodí i naše brazilská káva Brasil Santos, která díky svému světlému pražení zanechá výslednou chuť jemnější a pestřejší.

  • balení kávy Brasil Santos

    Brasil Santos

    Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.

    čokoládačokoláda
    lískovcelískovce
    medmed
  • balení oceněné kávy Duetto

    Duetto

    Příjemně sladká káva s chutí ovocného sirupu, hořké čokolády a dokonale hustou crémou.

    lískovcelískovce
    čokoládačokoláda
    medmed
  • balení vítězné kávy Ebenica Gurmano

    Gurmano

    Kávový blend, který si vás získá čokoládově rozinkovou chutí a jemnými květinovými tóny.

    čokoládačokoláda
    ořechyořechy
    rozinkyrozinky

Espresso a káva z moka konvičky. V čem je rozdílná?

Ve srovnání s espressem je moka káva i méně olejovitá a nemá tak bohatou cremu. Na druhé straně získáme výraznou chuť, která se ideálně hodí pro pravidelné kávičkování v přírodě, které si díky jednoduché, rychlé a finančně nenáročné přípravě může dovolit opravdu každý.

Věděli jste, že…? Mimo Itálii a Evropu jako takové je moka konvička populární zejména v oblasti Kuby. Místní si pomocí ní připravují takzvané café cubano. Jedná se o horkou sladkou kávu, do které přimíchají cukr hned na začátku. Větší množství sladidla smíchají s pár kapkami moka kávy a zbytek dolijí později.

Podívejte se na závěr i tipy našeho baristy Maja. V kávovlogu vám podrobně vysvětlí, jak si připravit nejlepší kávu z moka konvičky:

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení