Chcete si leckde v přírodě dopřát silnou, chuťově vyváženou kávu ze své oblíbené pražírny za méně než 10 minut? Potom je to jasný signál, že moka konvička by se měla stát povinnou součástí vaší turistické výbavy.
Přestože moka konvička byla vytvořena k tomu, aby káva v ní udělaná byla svou chutí totožná s espressem, není tomu zcela tak. Moka káva (možná ji znáte jako káva z kávovaru koťogó) je samostatná kapitola a my její rituální přípravu milujeme.
Kávovar Bialetti Moka Express
Hliníková konvička pro přípravu lahodního šálku moka kávy.
Kávovar Bialetti Moka Venus
Elegantní nerezová konvička na přípravu několika šálků moka kávy.
Kávovar AeroPress
Alternatívní kávovar na přípravu kávy v domácích podmínkách.
Nejen na podzim, ale během celého roku. Vzít si s sebou moka konvičku a balíček oblíbené kávy a vyrazit do přírody. To je idylka, ke které se můžete přiblížit i vy. Stačí si nastudovat jednoduché kroky její přípravy, pořídit si koťogó a vydat se za dobrodružstvím spojeným s lahodným šálkem kávy.
Jak se moka konvička stala oblíbenou
Tento malý zázrak byl vynalezen v první polovině 30. let minulého století. Stál za tím Alfonso Bialetti, italský inženýr, který se profesionálně věnoval zpracování hliníku. Hledal jednoduchou a cenově dostupnou možnost, jak si oblíbenou kávu připravit v domácích podmínkách. Moka konvička byla odpovědí na všechny (ne)vypovězené otázky.

V těchto časech byla káva téměř výlučně věcí kaváren. Bialettiho vynález měl specifický tvar, který dodnes patří k těm nejoblíbenějším a nejsnáze rozpoznatelným na trhu.
Válka je kruté období pro všechna odvětví. Příprava kávy nebyla výjimkou, moka konvička byla původně ohrožena zejména nedostatkem hliníku. Její prodej však začal narůstat poté, co výrobu převzal Bialettiho syn Renato a představil nového maskota.
Jmenoval se l’Omino con i baffi (muž s vousy) a věrně napodoboval právě Alfonsova syna Renata. Stal se stejně ikonickým jako celý vynález a moka konvička je s ním úzce spojována dodnes.

Koťogó a turistika k sobě patří
Káva je relax a odpočinek ak toulkám v přírodě pro nás už neodmyslitelně patří. Když se řekne koťogó, napadne nám ticho les, šum potoka a kapek lahodné kávy protékající přes hrdlo moka konvičky.
Už dávno není pravidlem, že káva se pije jen uvnitř (v kavárnách či domácnostech). Vychutnat si ji můžete všude. Naším cílem je přinášet vám kvalitní výběrovou kávu, kterou si budete umět připravit a vychutnat opravdu kdekoli.
Podzimní či zimní turistika znamená také chlad, který zachází až pod kůži a moka konvička s horkým oblíbeným nápojem může být skvělý způsob, jak se na turistice zahřát. Kromě toho nám káva během podzimních měsíců chutná jaksi přirozeně víc. Souhlasíte?

Moka konvička patří do turistické výbavy kávičkáře:
Jak vybrat kávu do moka konvičky
Pokud si s sebou neberete i mlýnek, pomelte si zrnkovou kávu doma těsně před tím, než se vypravíte do přírody. Dbejte také na to, abyste ji během túry správně skladovali a aby vám nenavlhla.
Abyste i na turistice dosáhli co nejlepší chuti kávy, měli byste už při balení batohu myslet o krok vpřed. Příprava kávy v přírodě vyžaduje spíše tmavší pražené kávové směsi:
Brasil Santos
Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.
Duetto
Příjemně sladká káva s chutí ovocného sirupu, hořké čokolády a dokonale hustou crémou.
Gurmano
Kávový blend, který si vás získá čokoládově rozinkovou chutí a jemnými květinovými tóny.
Espresso a káva z moka konvičky. V čem je rozdílná?
Ve srovnání s espressem je moka káva i méně olejovitá a nemá tak bohatou cremu. Na druhé straně získáme výraznou chuť, která se ideálně hodí pro pravidelné kávičkování v přírodě, které si díky jednoduché, rychlé a finančně nenáročné přípravě může dovolit opravdu každý.
Podívejte se na závěr i tipy našeho baristy Maja. V kávovlogu vám podrobně vysvětlí, jak si připravit nejlepší kávu z moka konvičky: