Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

O tom, jak Starbucks vylepšil kávovou kulturu světa

prazirna starbacs

Zapomeňte na Starbucks jak ho znáte v našich končinách. Navštívili jsme unikátní pražírnu Starbucks Reserve v Miláně a utvrdili se v tom, že tato světoznámá značka kávy a sítí kaváren dělá mnoho pro kávovou kulturu světa již mnoho, mnoho let.

Dlouhodobě se na společnosti jako je Starbucks lidé dívají „přes prsty“ a tvrdí, že nějakým způsobem ničí kávovou kulturu. Přestože ani my při cestování jejich lokální kavárny neupřednostňujeme, protože nám v jejich standardních kavárnách káva nechutná (a víme proč), jsme přesvědčeni, že svět by jim měl uznat kredit, který si zaslouží.

Kam nás zavedla výstava HOST 2023

Ve dnech 13. – 17. října se konal v italském Miláně veletrh zaměřený na gastro segment – HOST 2023. Zúčastnili jsme se na něm (Marek s Dankou), abychom načerpali čerstvou kávovou inspiraci od lidí s podobným zánětem.

Když jsme už byli v Miláně, téměř povinnou zastávkou se stala unikátní pražírna Starbucks Reserve v historické budově v centru města. Toto místo, otevřené v září 2018, vzdává hold vášni a kávovému řemeslu, které se snoubí v zrnkách kávy.

Starbucks Reserve Miláno

Čím nás Starbucks Reserve okouzlil

Na začátek je třeba podotknout, že koncept Starbucks Reserve není klasická kavárna, jakou najdete na rozích náměstí všech větších evropských měst. Je to prostor připomínající kávové mistrovské dílo, ve kterém se snoubí italská architektura a moderní příprava kávy.

Starbucks Reserve interiér

V tomto živém prostoru nás na první pohled okouzlily materiály jako mramor a cihla, urbanistický styl plný měděných trubek a – zejména – velký pražák uprostřed, který perfektě dotvářel celou atmosféru. O tom, že to opravdu stojí za to vidět, svědčil hned u dveří i pán z bezpečnostní služby, který návštěvníky pouštěl dovnitř postupně. Zájem byl obrovský a my jsme rychle pochopili proč.

Milánská pražírna je exploze barev

Dozvěděli jsme se, že ostatní Starbucks Reserve používaly v interiérech spíše tmavé barvy. Miláno vsadilo na lesk mramoru a svěží zelenou (například na tabuli s nabídkou a na pražáku), která celému konceptu dodala moderní nádech.

Epicentrem pražírny je bronzový sud

Jedná se o první bronzový sud k pražení svého druhu. Je vysoký bezmála 7 metrů, periodicky se otáčí a otevírá, aby zákazníkům poskytl vzácný pohled na jednu z fází pražení kávovníkových zrn.

Zákazník vnímá celý proces pražení kávy

V celém konceptu cítit, že se (úspěšně) snaží přiblížit celý proces výroby zrnkové kávy koncovému zákazníkovi. Nadšeně jsme sledovali proces putování kávovníkových zrn z jutového pytle přes pražák uprostřed místnosti až po balicí stroj, ze kterého vycházely hotové balíčky.

Mramorové pulty jsou příjemné na dotek

V souladu s mramorovými deskami v espresso barech po celém Miláně jsou všechny pulty v pražírně mramorové. Výjimečné jsou tím, že jsou vyhřívané, a tedy příjemně teplé na dotek.

Mramorové pulty jsou příjemné na dotek

V souladu s mramorovými deskami v espresso barech po celém Miláně jsou všechny pulty v pražírně mramorové. Výjimečné jsou tím, že jsou vyhřívané, a tedy příjemně teplé na dotek.

Starbucks Reserve pražírna

Zážitek, který je (nejen) o kávě

Tak se zdá, že pražení kávovníkových zrn ve Starbucks Reserve je více než jen forma přípravy kávy ke konzumaci. Odlišné chuťové profily se zde získávají komplexními metodami pražení a také kávové koktejly, které zde podávají, jsou ručně vyráběny mixology. Pozadu nezůstává žádný malý detail.

V celém prostoru vládne čilý ruch, lidé si mezi sebou povídají a sedí takříkajíc shoulder to shoulder, tedy blízko jeden u druhého. Pokud nechtějí, nemusí si navzájem povídat. Nás fascinovalo mnoho malých detailů, chtěli jsme se dozvědět co nejvíce, a tak jsme se neustále ptali, povídali si přímo s pražíři a toužili si odnést co nejvíce kávových dojmů.

Danka a Marek Miláno

Starbucks Reserve je velkým lákadlem i pro „nekávičkáře“. Prioritou je samozřejmě káva a kávová kultura uprostřed nádherného historického města, v pražírně však naleznete například i chutné pečivo od výmyslu světa (pečené přímo na místě). Připadalo nám to, jako bychom klasický Starbucks, jak jej známe z cestování po světě, vynásobili deseti.

Věděli jste, že…? Zrna Starbucks Reserve pocházejí z různých rodinných farem s dlouhou historií. Pyšní se také několika environmentálními certifikáty. Když jsou kávovníková zrna připravena a očištěna, praží se speciálním způsobem, který odemkne plný chuťový potenciál každé dávky. Způsoby pražení určují jejich odborníci, takzvaní Master Roasters.

Jak se koncept Starbucks Reserve zrodil?

Miláno otevřelo Starbucks Reserve jako třetí na světě (pražírna v Seattlu byla otevřena v roce 2014 a v Šanghaji v roce 2017). Byla však úplně první, kde se zákazníci mohli pohybovat kolem zářivě zeleného pražáku Scolari (mimochodem, vyrobeného v Itálii) a sledovat každý krok procesu pražení kávy od zrna až po šálek.

kávové Limitky

Je to atmosféra, kterou jako milovník kávy prostě chcete vidět a zažít. Obrovskou přidanou hodnotou Starbucks Reserve je, že je zde pro zákazníka vše viditelné a naprosto ho to vtáhne ho do kávového světa.

Marek Fajčík

Podobných pražíren je dnes na světě jen 7 a největší z nich naleznete v americkém Chicagu. Kaváren Starbucks, kde servírují kávu Reserve, je několik desítek, to číslo je však stále poměrně nízké k tomu, aby se návštěva takového místa považovala za samozřejmost.

Zajímavý je také příběh, který stojí za prostorem v Miláně s neuvěřitelnou rozlohou kolem 2,300 m2. Howard Schulz, bývalý hlavní výkonný ředitel Starbucksu, toto město navštívil v roce 1983.

Starbucks Reserve Roastery

Italská kávová kultura a zejména espresso, které v Americe není vůbec běžné, ho zaujaly natolik, že se rozhodl rozvíjet svůj řetězec i pro-evropským směrem a zařadit espresso do své nabídky. A tak když se rozhodovalo o tom, ve kterém (jediném) evropském městě bude Starbucks Reserve stát, volba padla jasně na Miláno.

Čím se Starbucks Reserve liší?

Odlišností je mnoho a jmenovat je všechny v jednom blogovém článku je téměř nemožné. Rozdílný je zde celkový přístup k přípravě kávy. Zatímco v klasických Starbucks kavárnách nám připravovaná káva velmi nechutná (což může být jeden z důvodů, proč má tato síť tolik nepřejících), ta v milánském Reserve byla výborná.

S kávou experimentují, spoléhají spíše na modernější a světlejší metody pražení, o kávě vám umí říct hodně. Pokud se ptáte, potěší je to a rozmluví se ještě víc. A tak jsme se dozvěděli, že návštěvu milánského Starbucks Reserve si můžete ozvláštnit i dalšími způsoby. V nabídce jsou také:

Ochutnávky kávy

Během ochutnávky kávy odborní baristé zapojí účastníky do smyslového zážitku, který odhalí zvláštní vlastnosti specifického původu nebo směsi kávy. Zážitek je spojen prohlídkou pražírny s průvodcem.

Kávové workshopy

Na začátku kávového workshopu si hosté s průvodcem detailně prohlédnou pražírnu. Potom si budou moci prohlédnout ukázku různých druhů pražení kávy Starbucks Reserve.

Kávová mixologie

Zážitek Coffee Mixology začíná návštěvou pražírny s průvodcem, poté vám odborní mixologové připraví tři koktejly inspirované kávou, alkoholické i nealkoholické.

Starbucks Reserve mixology

Starbucksu vděčíme za hodně

Podařilo se nám alespoň trochu přenést zážitek z milánské pražírny až k vám domů? To bylo naším cílem, stejně jako poukázat na to, že kávový svět vděčí společnosti Starbucks za mnoho.

Tento výrobce kávy a největší obchodní řetězec kaváren na světě, původem z města Seattle, se od svého založení v roce 1971 zásadně přičinil o zlepšení kávové kultury ve světě. Jejich přínos je obrovský, protože v podstatě vytvořili kavárenský svět, jak jej známe dnes.

Věděli jste, že…? Starbucks stojí za vytvořením takzvaného Třetího místa. Zakladatelé společnosti Baldwin, Bowker a Siegl vymysleli hned v začátcích koncept kavárny jako místa, kde trávíte po domově a práci nejvíc času. Zdá se, že se jim to dost dobře povedlo.

Starbucks

Díky promyšleným marketingovým tahům, investicím a principu dobíjecí karty, na kterou si zákazníci předem vložili kredit a následně jej mohli utrácet, měl Starbucks k dispozici značný finanční obnos. Zákazníkům trvalo poměrně dlouho, než si kredit utratili, pokud vůbec.

Existuje mnoho prvenství a detailů, ze kterých dnes kávový svět těží. Díky nadšení, přístupu a iniciativě lidí ze Starbucksu se posunula kavárenská kultura novým směrem:

Káva vždy s sebou

Jako první udělali obrovskou reklamu kávě to-go, kterou si vezmete s sebou.

Dokonalý kávový merch

Svůj merch (produkty s logem, pozn. redakce) přivedly k dokonalosti. Nejen jeho provedení, design, sezónnost (např. vánoční hrníčky, mikiny apod.). Výzkumy ho dokáží ve svých prodejnách umístit tak, aby si ho všimlo a koupilo co nejvíce zákazníků.

Na místě záleží

Naučili i ostatní kavárny výborně pracovat s místem, což je základní předpoklad pro dobrý kávový byznys. Místo, místo, místo – Starbucks naleznete v každém městě (kromě jiných provozů) i v bezprostřední blízkosti centra.

Detaily, které zaváží

Všimli jste si někdy v jejich kavárnách malinký, možná 10 centimetrů široký pult ve výšce kolen? Ten slouží k odkládání tašek a kabelek, aby si zákaznice a zákazníci mohli pohodlně vyjmout a schovat peněženku. Dokazuje, že Starbucks myslí opravdu na všechno a povyšuje zážitek z pití kávy na úplně jinou úroveň.

Podobně jako Italové formovali nevýslovným způsobem to, jak si dnes miliardy lidí po celém světě vychutnávají svůj oblíbený nápoj, i Starbucks se zásadně přičinil o budování kávového byznysu.

Pro všechny bez výjimky. Týká se to i nás, malých pražíren, a proto jsme vděční za to, že kavárny a pití kávy jsou (i díky Starbucksu) již neodmyslitelnou součástí života milovníků kávy po celém světě.

zdroj foto: Marek Fajčík / Dana Fajčíková / Facebook Starbucks Reserve Roastery Milano / Unsplash

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení