Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

hygge a káva

Když se ochladí, je čas na kávu. S podzimním hygge kráčejí ruku v ruce

Všichni to dobře známe. S postupně přibývajícími barvami na listech a klesající teplotou na venkovním teploměru toužíme přirozeně po horkých nápojích, dekách, teplých ponožkách a celkovém pocitu zahřátí. Pro mnohé kávičkáře k pojmu podzim neodmyslitelně patří i čas na kávu.

V posledních letech jsou období trochu posouvána, jaro je upršeno a na podzim svítí poměrně teplé slunce, sychravé počasí však přece jen přijde a přinese s sebou i nutkavý pocit zalézt dovnitř pod deku.

Přestože samotná káva, speciální ristretto nebo espresso s malým množstvím vody nemají zásadní vliv na to, zda se naše tělesná teplota zvýší, pití kávy během podzimních a zimních měsíců prokazatelně ovlivňuje zvýšený pocit mentální pohody. Proč je káva psychohygiena ao co tom vědí severské národy?

čas na kávu

Objemte šálek a důvěřujte datům

Jediný prokazatelný vliv na zahřátí těla má šálek kávy na naše dlaně, respektive prsty, kterými se horkého šálku dotýkáme. Marketingová platforma Trading Sim však provedla výzkum, ve kterém se soustředila právě na konzumaci kávy po dobu 12 měsíců v roce. Vyplynulo z něj, že zatímco během horkých měsíců konzumace kávy klesá, svého vrcholu skutečně dosahuje v posledním kvartálu roku.

Obrovskou roli zde hrají psychologické faktory. V podzimních a zimních měsících naše chuťové buňky potřebují silnější vjem na to, aby zareagovaly a vyslaly signál do mozku. Máme chuť na těžší, kaloricky výraznější jídla, která našemu tělu ve skutečnosti opravdu pomohou zahřát se díky uvolněné energii. I káva působí na naše receptory výrazněji než jiné nápoje, o dodávání energie nemluvě. To by mohlo být jednou z odpovědí na to, proč po ní toužíme víc v chladných měsících.

Tuto teorii podporují například data společnosti Technomic, která označila sezónnost jako určující faktor při chuťových preferencích většiny konzumentů. Horká káva si bere svoji pozici od letních kávových drinků zpět přibližně v polovině září a žezlo v prodejnosti drží až do května.

čas na kávu

Znáte koncept hygge? V překladu znamená čas na kávu

Kromě přísných dat a čísel, která nepustí, tady je stále koncept hygge, kterým mnozí kávičkáři žijí, i když se o to vysloveně nesnaží. Jedná se o původně dánský koncept životního stylu. Je to však víc než jen slovo; je to kulturní představa, která zahrnuje pocit tepla a pohody, často spojený s tím, že si užíváte jednoduché radosti života, trávíte kvalitní čas s milovanými osobami a vytváříte uklidňující atmosféru. Zkrátka, psychohygiena.

káva v zasněžené krajině

V Dánsku a dalších severských zemích byla káva odjakživa spojována s pocitem pohody, přátelství a zastavení se v rušném životě. Proto se tento nápoj stal jedním z hlavních pilířů životního stylu hygge. Dnes je styl rozšířen po celém světě, lidé se díky němu učí návratu k sobě, ke svým kořenům a zálibám. Učí se dělat věci pořádně a pomalu a vychutnávat si všechny radosti v životě. Tady máme další, poměrně jasnou odpověď na to, proč je káva hygge a proč nám chutná víc, když se ochladí a potřebujeme se cítit teplo a příjemně.

I když na všech ilustracích a ve všech knížkách o hygge konceptu naleznete šálek kávy, ideálně pohádkově napěněné cappuccino, samotný nápoj hygge netvoří. Jsou to právě všechny faktory kolem, co z kávy dělají tu nejpříjemnější část dne. Ještě více během chladných měsíců.

čas na kávu

Káva se pojí s rituály

Ať už je to první věc, kterou ráno uděláte nebo je to potřebné nakopnutí po polední pauze s knížkou, káva = rituály. Představuje drobnost, pár minut ze dne, kdy si vydechneme, zpomalíme a načerpáme sílu pokračovat v tom, co jsem začali.

Nevylučuje sezónní přípravu

Slyšeli jste už o pumpkin spice latte, tedy přípravě kávy se sladkým dýňovým sirupem? V různých variacích ji podávají mnohé kavárny, ale připravit si ji dokážete takto sezónně i doma.

Barista Majo

Na podzim bych doporučil zejména „sladké“ kávy, které jsou specifické středně světlým praženým. To v espressu nechá vyniknout i sladkým, ovocným tónům.

barista Majo

Je čas na kávu v podzimním provedení? Náš barista Majo pro vás vybral kávy nejvhodnější pro takový způsob přípravy»

  • Colombia La Secreta

    Okouzlí vás krémovou kakaovou chutí, doplněnou sladkými tóny mirabelek a hroznů.

    kakaokakao
    mirabelkymirabelky
    hroznyhrozny
  • balení kávy Brasil Santos

    Brasil Santos

    Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.

    čokoládačokoláda
    lískovcelískovce
    medmed
  • Káva Ebenica Zero s oceněním Great Taste

    Zero

    Certifikovaná káva bez kofeinu vhodná pro těhotné a kojící ženy či kardio pacienty.

    čokoládačokoláda
    lískovcelískovce
    ovoceovoce

Při přípravě kávy zpomalíte

Zejména máte-li chuť se tomu věnovat a kávové řemeslo máte v malíčku. Zvuk mletí kávy, vážení při přípravě dokonalého espressa, sledování zlatavých kapek padajících do šálku… Ach!

Je nositelem aroma, plné chuti a tepla

Málokterý nápoj se může pochlubit takovou oblíbeností jako právě káva. Vděčí za to své jedinečnosti navenek i zevnitř. Voní, je teplá, příjemná, krémová a chutná. Kromě toho nám dodává energii a dobrou náladu.

Káva znamená klid nebo přátelé

Je dokonalá pro svoji univerzálnost. Může znamenat, že si užijete chvilku jen pro sebe, zároveň však může znamenat příjemné odpoledne s přáteli ve vyhřáté kavárně v obklopení světélek a polštářků. Dokonalé hygge, co řeknete?

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení