Cappuccino: nejpopulárnější káva s mlékem

Kolik kávových nápojů se dá vytvořit z espressa a zpěněného mléka? Víc, než si umíte představit! Nejznámějším a doposud nejoblíbenějším je však nepochybně cappuccino.

Italský nápoj s rakouskými kořeny

I když cappuccino vzniklo v Itálii okolo roku 1900, jeho rakouský předchůdce je o něco starší. První písemná zmínka o nápoji kapuziner pochází z roku 1805. Už tehdy se v rakouských kavárenských domech připravoval tento lahodný kávový nápoj se smetanou a cukrem. Jeho název byl odvozený od barvy oděvu místních kapucínů. V italském prostředí se pojem cappuccio, který doslova znamená kapucína, postupně zadaptoval do současné podoby cappuccino.

příprava latte artu

I když se v Itálii o cappuccinu mluvilo už před druhou světovou válkou, moderní cappuccino, jak ho známe dnes, vzniklo až po ní. Jeho zrod lze datovat okolo roku 1950, kdy začala tzv. éra cremy. Díky technickému pokroku dokázaly nové kávovary vytvořit vysoký tlak, s jehož pomocí mohli baristé připravovat espresso s bohatou cremou i snadno napěnit mléko nebo smetanu.

foto Danka

Oblíbená Dankina káva: „Dokonalá káva na cappuccino je podle mně Guatemala. Mléko zjemní její ovocnost a jejím čokoládovým tónům dá naopak vyniknout.“

Čím se liší cappuccino od kávy s mlékem?

Někomu se může zdát, že cappuccino je jen obyčejná káva s mlékem. Není to však docela pravda. Celá podstata tradičního cappuccina je založená na struktuře tří rovnoměrných vrstev: espressa, zpěněného mléka a našlehané pěny.

TIP! Trh už dnes nabízí množství náhrad kravského mléka, které jsou vhodné nejen pro vegany, ale i lidi s různými intolerancemi. Mnohé z těchto tzv. rostlinných mlék se dají krásně našlehat a používat i na profesionální latte art.

Základem každého cappuccina je především dobře připravené espresso. Většina lidí sice preferuje spíše tmavší pražení a hořčejší tóny, ale v cappuccinu krásně vyniknou i světlejší pražené kávy s jemnou aciditou. Z našich káv se na cappuccino přímo dokonale hodí Cuba Serrano Superior, Colombia Medellin či ovocnejší Ethiopia Dimtu Tero. Pro milovníky kávových směsí můžeme zase doporučit naše blendy Piano a Harmonelle.

káva s mlékem a latte artem

Podle Národního italského institutu by se k 25 až 30 ml espressa mělo přidat cca 125 ml našlehaného mléka. Mléko by mělo být vychlazené a obsahovat min. 3,5 % tuku, protože právě tuk zaručuje jeho správné našlehání. Cappuccino by se mělo podávat v nahřátém šálku na cappuccino s jemnou vrstvou mikropěny.

Příprava cappuccina: klasický versus moderní přístup

I ve světě kávy dochází k vývoji, posunu a modernizaci. Není tomu jinak ani v případě cappuccina, které si také prošlo svým vývojem.

foto Baru

Baška doporučuje: „V cappuccinu mi nejvíc chutná naše Cuba Serrano Superior. Sójové mléko krásně zjemní její výraznou hořkost a přitom zachová její plnou chuť.“

Klasický přístup k přípravě cappuccina, který ještě i dnes najdete v Itálii či ve většině slovenských kaváren, vychází z přesvědčení, že jedinečnost tohoto nápoje spočívá v jeho jasné struktuře. Cappuccino, to jsou tři rovnoměrné složky espressa, mléka a pěny, které by měly být, podle zarytých klasiků, od sebe oddělené a definovat tak nejen vzhled nápoje, ale i jeho chuť.

TIP! Jemnou mikropěnu cappuccina nedoporučujeme posypat skořicí ani kakaem – výrazným způsobem totiž naruší jemnou chuť kvalitní kávy a strukturu dobře připravené mléčné pěny.

Moderní přístup však tvrdí, že časy hrubé, těžké mléčné pěny jsou už pasé a povrch cappuccina by měla tvořit jemná, nadýchaná mikropěna. Místo bílého, neforemného „polštáře“ by měl barista umět z našlehaného mléka vytvořit dokonalý latte art. I v chuti by mělo být cappuccino jiné – každý doušek by měl být stejně harmonický a lahodný, rozdíly mezi jednotlivými vrstvami by tedy neměly být vůbec cítit.

Mohlo by vás též zajímat: Ristretto: menší bratr espresso kávy

Ať už patříte k vyznavačům staré nebo nové školy, příprava cappuccina se i dnes považuje za zkoušku zručnosti baristů. Konec konců, cappuccino není jen obyčejná káva s mlékem…

Vyberte si svojho favorita na cappuccino

  • Zero

    Certifikovaná káva bez kofeinu vhodná pro těhotné a kojící ženy či kardio pacienty.

    čokoládačokoláda
    lískové oříškylískovce
    ovoceovoce
    280 
  • Duetto

    Příjemně sladká káva s chutí ovocného sirupu, hořké čokolády a dokonale hustou crémou.

    lískové oříškylískovce
    čokoládačokoláda
    medmed
    230 
  • Brasil Santos

    Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.

    čokoládačokoláda
    lískové oříškylískovce
    medmed
    199