Při přípravě kávy jste se už jistě nejednou setkali s pojmy arabica a robusta. Tyto dvě odrůdy kávy jsou jakousi alfou a omegou každého kávičkáře, který se alespoň trochu vyzná v pojmech kávového světa. Tušili jste však, že to u nich zdaleka nekončí?
O tom, jaké jsou základní rozdíly mezi dvěma nejčastějšími odrůdami, jsme na našem kávoblogu již psali poměrně detailní článek. Ten dokáže odpovědět na mnohé otázky. Odrůdy kávy však u arabice a robusty ani zdaleka nekončí a v současnosti jich evidujeme již více než 120 (dále se dělí na stovky poddruhů). Je to hotová alchymie, která nás nepřestává fascinovat a věříme, že bude stejně magicky působit i na vás.
Dostali jste chuť na výbornou kávu? Neváhejte si vybrat z nabídky EBENICA»
Intensivo
Jedna z TOP10 espresso káv Evropy se zemitější, avšak sladkou čokoládově oříškovou chutí.
Colombia La Secreta
Okouzlí vás krémovou kakaovou chutí, doplněnou sladkými tóny mirabelek a hroznů.
Harmonelle
Jedinečně vyvážená espresso káva svěžích květinových tónů a podmanivé chuti čokolády.
Za vším stojí věda
Za pojmenování kávovníku vděčíme švédskému přírodovědci Carlovi von Linné. Jako zakladatel binomické nomenklatury, tedy pojmenování rostlin a živočichů rodovým a druhovým jménem, stojí i za názvem káva – Coffea. K ní už postupně přidával on a botanici zkoumající odrůdy kávy další druhové názvy.
Dalo by se říci, že ze všech druhů Coffea to nejdále dotáhli právě Coffea arabica (arabica) a Coffea canephora (robusta). Oba tyto druhy byly dlouhá léta šlechtěny pro zvýšení úrodnosti a pro dosažení co nejlepší chuti či aroma. Právě Coffea arabica je dlouhodobě favorizována pro své vysoké kvality, vynikající jemnou chuť a aroma.

Věděli jste však, že právě arabica se dále dělí na asi 600 poddruhů odrůd? Na trhu se vyskytují její dvě nejznámější varianty, a to Coffea arabica varieta typica a Coffea arabica varieta bourbon. Tyto dva typy káv a jejich další vyšlechtěné mutace stojí za asi 65 % produkce všech kávových zrn na světě.
Podívejme se na to, jaké jsou mezi nimi základní rozdíly.
Coffea typica
Je jednou z nejstarších a nejtradičnějších odrůd kávy. Pochází z oblasti Afriky a byla zároveň jednou z prvních rostlin kávy, které byly pěstovány v Jižní a Střední Americe. Rostlina typu Coffea typica dosahuje vyšší výšky a má na pohled větší lesklé listy, zároveň je však velmi náchylná k nemocem kávového světa. Má oblá zrna s nižším obsahem cukru. Její chuť je jemně květinová, s náznaky ovoce a kyseliny.
Coffea bourbon
Její původ sahá na ostrov Bourbon v Indickém oceánu (dnes známý jako Réunion). Rostlina působí kompaktněji, je odolná vůči některým chorobám, což ohrožují jiné odrůdy kávy a snese i nepříznivější povětrnostní podmínky. Menší oválná zrna odrůdy bourbon jsou sladší, což zvyšuje sladkost a plnost chuti v šálku.
Dámy a pánové, poznejte slonové zrno
Když jsme výše napsali, že Coffea typica a Coffea bourbon (ve zkrácených verzích) jsou dvě nejznámější odrůdy arabicy, nelhaly jsme. Zmínili jsme však i to, že jich existuje více než 600 druhů, což je rozhodně omračující číslo a najdou se mezi nimi i další skvosty, které by milovník kávy měl znát.
Jedním z nich je například ojedinělý hybrid arabice s oficiálním názvem Coffea maragogipe. Ve světě kávičkářů je však známa spíše jako slonové či obří zrno. Pyšní se téměř o třetinu větší velikostí zrna oproti jiným odrůdám typu arabica. Pochází sice ze státu Bahia v Brazílii, koncem 19. století však byla pro svoji výjimečnost dovezena do Evropy, kde si našla své stálé místo jako nejoblíbenější káva na císařském dvoře Německa.
Nápoj připravený z odrůdy kávy slonové zrno je typický svojí vyváženou chutí s nádechem ovoce, přičemž nemá nadměrnou hořkost ani kyselost. I díky tomu si získala tato káva v předválečné Evropě tak mnoho příznivců, které si v menším množství drží dodnes.

Odrůdy kávy zde ani zdaleka nekončí
Kávový svět není ani zdaleka jen o arabice a robustě, i když jejich produkce představuje dohromady téměř 100% celé světové produkce káv. Jiné druhy jsou méně ekonomicky významné a nedisponují takovými kvalitami, aby byly zajímavé pro kávový trh.
Coffea liberica
Za zmínku stojí například Coffea liberica, jediná odrůda kávy s nepravidelnými zrny. Jsou nejen asymetrické, ale často také mnohem větší než většina odrůd typu arabica a robusta. Liberice neprošla dlouhými léty šlechtění, proto nepatří k velmi odolným druhům a její silná dřevitá chuť také není pro každého. Spolu s květinově ovocným aroma, plným tělem a jemným kouřovým podtónem jde spíše o kávu určenou pro milovníky těžkých chutí.

Coffea excelse
Podobně mocnou dřevinou jako Coffea liberica je i Coffea excelse. Oba kávovníkové stromy dorůstají až výšky 18 metrů. Excelsa, dnes pěstovaná v oblastech jihovýchodní Asie, pochází původně ze střední Afriky. Vyznačuje se výraznými prvky acidity a nese v sobě i tóny typické pro tmavší pražení, proto je výzvou pro mnohé pražáře a její popularita na trhu je poměrně nízká. Díky své jedinečné chuti je vhodná pro vytváření výrazných kávových blendů.
Káva excelsa by mohla být navíc udržitelnou volbou pro kávový průmysl, protože rostlina snese drsné povětrnostní podmínky a vyžaduje minimální používání