Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

zralé kávovníkové třešně

Navštivte kávový „paraiso“ Dominikánské republiky

Naši exotickou jarní Limitku, která k nám přišla až z daleké Dominikánské republiky, si tentokrát vzal domů na testovací degustaci náš barista Majko.

Čím je tato káva jedinečná?

Oblast Barahona, ze které naše kávová Limitka pochází, se táhne podél jihozápadního pobřeží Karibského moře. V tomto jedinečném pěstitelském regionu, kde kávovníky rostou v nadmořské výšce od 600 do 1300 metrů nad mořem, se pěstují jedny z nejlepších káv v zemi.

pobřeží Dominikánské republiky

Dnes se zde kávovníky pěstují na 12-tisíc hektarech půdy s převahou odrůd Typica a Caturra. Díky blízkosti Karibského moře, topografii dané oblasti, jakož i rovnoměrnému rozložení srážek a slunečního svitu, sklizeň kávy začíná v srpnu a končí v únoru. Kávovníky tedy kvetou a rodí 4 až 5-krát do roka. Třešně rostou a dozrávají ve stínu stromů a po dozrání se nejprve zpracovávají mokrou metodou, následně manuálně či mechanicky čistí, fermentují, promývají, suší na slunci a ručně třídí.

Co na kávu z Dominikánské republiky říká náš barista?

Kávu z Dominikánské republiky jsme v rámci naší limitované edíce Limitka už jednou měli – byla to singlová káva Jarabacoa, která měla čokoládově sladkou chuť s tóny oříšků a karamelu. Obecně však lze říci, že díky pomalému zrání mají kávy z této země většinou sladkou a plnou čokoládovou chuť.

příprava kávy na kávovaru Nuova Simonelli

Majkova domácí výbava, na které si tuto dominikánskou kávu připravoval, sestává z mlýnku Iberital Challenge a pákového kávovaru Nuova Simonelli v designovém červeném provedení. Jelikož je jeho oblíbeným kávovým nápojem doppio, i naši „Dominiku“ – jak ji familiárně voláme – si připravil z dvojité dávky kávy, přesněji z čerstvě mletých 18 gramů.

Udělal jsem si extra chutné čokoládové doppio sestávající z 18 gramů kávy. Jelikož byla káva čerstvě pražená před deseti dny, extrakce byla pěkně krémová a káva se na mlýnek jednoduše nastavovala.

extrakce doppia

Jelikož je naše dominikánská káva dokonale vybalancována a v její chuti lze objevit sladké tóny marcipánu, karamelu a pomela, je přímo ideální pro přípravu mléčných kávových nápojů. Na přípravu cappuccina Majko použil klasické polotučné 1,5% mléko, které kávu trošku zjemnilo a nápoji dalo chuť připomínající kakao se skořicí.

V doppiu káva chutnala lahodně čokoládově až karamelově sladce s jemným ovocem v pozadí. Přímo ideální pro nedělní ranní popíjení při Netflixu. 😀

Káva tak dobrá, že většinu vypijí domácí!

Káva z Dominikánské republiky je opravdu vzácná. V první řadě proto, že je kvalitní a velmi chutná, za což jsou zodpovědné zejména metody tamních farmářů. V kávovém světě jsou totiž známé jejich malé farmy, na kterých kladou důraz na udržitelné a organické pěstování kávovníků v souladu s okolním prostředím. Místní zemědělci se kromě toho aktivně věnují také zalesňování a ochraně půdy.

I proto se většina místní kávové produkce spotřebuje přímo na ostrově. Na export je určeno méně než 20 % produkce. Dominikánci jsou totiž známí milovníci kávy a kávu si nejčastěji připravují přes moka konvičku, pořádně silnou a s dávkou cukru.

Zkuste, jak chutná kávový ráj v šálku…

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení