Boom instantních nápojů a jídel je zdá se již za námi. Lidé opět hledají cestu ke kvalitním potravinám, no to se jaksi netýká kávy. Tzv. „neska“ se stále těší značné oblibě. I když sami nejsme fanoušky instantní kávy, nelze ignorovat, že tento nápoj má i dnes na kávovém trhu poměrně významný podíl. Proto jsme se rozhodli napsat tento blog.
Kde se vzala instantní káva?
První zmínka o tzv. „kávové směsi“ pochází z Velké Británie z roku 1771, kdy John Dring získal pro svůj vynález první patent. První úspěšná metoda výroby stabilního, ve vodě rozpustného kávového prášku však vzešla až z rukou japonsko-amerického chemika Satoriho Kata v roce 1901. Masová produkce instantní kávy však začala až o několik let později v 1910, kdy belgický imigrant jménem George Constant Louis Washington založil první výrobní továrnu.
Věděli jste, že…? Satori Kato nejdříve vyvinul techniku výroby instantního čaje a až následně ji aplikoval na kávu?


Popularita tohoto nápoje postupně rostla, ale markantně se zvýšila až během 1. a zejména 2. světové války. Když v roce 1938 vznikla ve Švýcarsku společnost Nestlé a představila svou vylepšenou recepturu instantní kávy Nescafé, všechna produkce americké pobočky Nestlé byla rezervována výhradně pro účely americké armády.
Dvě metody výroby instantní kávy
Instantní nebo ve vodě rozpustná káva se vyrábí dvěma způsoby. U první, starší metody se používá teplo, u druhé zase chlad. U obou se však instantní káva vyrábí z pražené mleté kávy – upražená kávová zrna se semelou, zalijí horkou vodou a značná část vody se následně odpaří, čímž vznikne koncentrovaný kávový výluh.


Metoda, u které se používají vysoké teploty se označuje jako sušené rozprašování. Ve speciálním přístroji se koncentrovaný kávový výluh spolu s horkým vzduchem vhání do vysoké věže, kde se voda odpaří a zůstane jen sušený kávový prášek. Jelikož jde o rychlou a jednoduchou technologii, u které vyrobená káva dobře vypadá a je i lépe rozpustná, jde i o nějčastější využívanou metodu.
Věděli jste, že…? Většina světové produkce instantní kávy se vyrábí z odrůdy Robusta, která je méné náročná na pěstování, odolnější vůči chorobám, a proto obecně i levnější.
Technologie pracující s chladem se nazývá sušení mražením. V tomto případě se kávový koncentrát zmrazí na teplotu kolem -40 °C, pak se rozemele a led se následně pomocí sublimace odpaří, čímž se získají krystalky instantní kávy. Přestože je tato metoda podstatně nákladnější i náročnější, některé společnosti ji využívají proto, že dokáže v kávě zachovat její tolik oceňovanou vůni.


Pozor na „kávové plagiáty“
Obě metody výroby instantní kávy jsou fyzikálního charakteru, takže u nich nedochází k žádným nežádoucím chemickým úpravám a procesům. Kvalita výsledného nápoje však vždy závisí na konkrétním výrobci, dovozci či firmě, která zajišťuje balení a dodávání do obchodních sítí. Poměrně často se totiž k pravému extraktu z pražených zrn přimíchávají tzv. kávoviny – pražené obiloviny, cikorka či například prášek z mletých fíků. Podle kontrolních orgánů je falšování natolik rozšířené, že padělky tvoří až 30 % z trhu instantních káv.
Instantní versus zrnková káva
O výhodách instantní kávy asi není třeba hodně mluvit. Kromě rychlé a jednoduché přípravy, na kterou není třeba žádné extra vybavení, má tento druh výrobku i mnohem delší životnost. Instantní káva má také celkově nižší hmotnost, takže i její přeprava je o něco jednodušší. Jak se však říká, každá mince má dvě strany.


#1 Původ a kvalita kávy
Mezi největší nevýhodu instantní kávy patří to, že spotřebitel nikdy přesně neví, jakou kávu vlastně pije – jaká je země původu, farma, odrůda, zpracování apod. Do instantních káv se používají zejména levnější a méně kvalitní kávová zrna, která bývají často nesprávně skladovaná, čímž dochází ke vzniku plísní (mykotoxinů). Problematika související s původem kávy je však mnohem širší – dotýká se i sociálních či ekologických aspektů jako jsou dětská práce, používání pesticidů, znečišťování životního prostředí apod. U zrnkové kávy z dobré pražírny se tohoto bát skutečně nemusíte.


#2 Pražení kávy
U instantní kávy také není známo kde, jak a kdy byla pražená. Za pražení kávy ve velkých množstvích je většinou zodpovědný technik, který málokdy umí měnit recepturu či teplotu pražení podle aktuální potřeby. Při takovém „necitlivém“ pražení často dochází ke spálení kávy, což přímo souvisí s tvorbou akrylamidů – chemických látek, jejichž nadměrné množství může poškodit nervový systém či zvýšit riziko rakoviny. Správné a odborné pražení nejenže dokáže udržet hodnotu akrylamidů v bezpečné normě, ale také zajistí chuťovou kvalitu kávy.


#3 Chuťové vlastnosti kávy
V neposlední řadě je zde požitek z aroma a chuti. Zatímco instantní káva má monotónní, ničím nevynikající aroma i chuť, kvalitní zrnková káva dokáže nabídnout skutečně gurmánský zážitek. V šálku instantní kávy budete jen těžko hledat tělo či chuťové tóny, zato v espressu objevíte doslova celý svět. Výběrová zrnková káva v sobě skrývá obrovskou komplexnost a variabilitu chuti, a když je dobře upražená, můžete v šálku objevit zajímavé tóny čokolády, ořechů, ovoce či kořenin. A to vám žádná instantní káva nedá. Nikdy.


#4 Cena a časová náročnost přípravy
Poměrně častým argumentem ve prospěch instantní kávy je cena. Na její přípravu navíc není potřeba žádný kávovar či jiné kávové příslušenství, takže kromě finanční úspory, je tu i ta časová, jelikož její příprava trvá pár sekund a zvládne ji opravdu každý. Pojďme se však na to podívat zblízka. Například 200 g balení Nescafé Gold stojí kolem 6 eur. Pro přípravu kávy stačí cca 4 gramy instantní kávy, takže cena jednoho šálku vychází na 0,12 €. Malé 220g balení našeho blendu Gurmano stojí 9,20 €. Na přípravu espressa je potřebných 7 gramů kávy, což cenově vychází na 0,30 € za šálek, při kilovém balení jen 0,21 €. Reálný cenový rozdíl mezi šálkem instantní kávy a kvalitním espressem je tedy jen 11 centů.


Pro přípravu chutné kávy v domácích podmínkách nepotřebujete profi stroj. Dobrou kávu si uděláte buď přes klasické koťogó, frenchpress či V60 – všechno položky v desítkách eur. Pokud byste však přece jen chtěli kávovar, na trhu je již množství šikovných automatů či pákových kávovarů do 200 až 300 eur, závisí od značky a provedení. Ano, jde již o menší investici, nicméně není nezbytná a vždy se Vám vrátí zpět: v chuti a celkovém požitku z kávy.
Takže pít či nepít instantní kávu?
Náš názor je jednoznačný: nepít. Ačkoliv rozumíme důvodům, kvůli kterým lidé nadále instantní kávu pijí, jsme přesvědčeni, že nejlepší investice, jakou člověk může udělat, je konzumace kvalitních celistvých a co nejméně zpracovaných potravin. A čerstvě pražená zrnková káva k nim jednoznačně patří. Navíc milujeme rituály, které se s ní spojují a nevyměnili bychom je za nic na světě. Jsme zkrátka klasici a u klasiky i zůstaneme.
Nejpopulárnější kávy v našem e-shopu
Dárková kazeta se šálky a kávou
Designová kazeta s espresso šálky a kávou dle vlastního výběru.
Dárková krabička na kávu
Designová dárková krabička na jedno nebo dvě 220g balení kávy.
Degustační balíček
Oceněné kávy – moderníVýběr šesti ovocných káv oceněných v soutěži Great Taste Awards.