Bezkofeinová káva se v posledních letech těší v Evropě vzrůstající popularitě. Pořád je však kolem ní mnoho otázek a my jsme se rozhodli, že vám v krátkém blogu zhrneme odpovědi na některé z nich.
Jak se káva zbavuje kofeinu?
Přestože je metod odstraňování kofeinu více, nejčastěji se využívají dvě metody. První je chemická metoda, při které se kofein ze zrn odstraňuje pomocí rozpouštědel methylenchloridu a ethylacetátu. Druhou je nechemická metoda odstranění kofeinu pomocí vody, která v kávě nezanechává nežádoucí pachové a chuťové stopy a ani chemická rezidua. Jednou z nejefektivnějších je patentovaná metoda Swiss Water® Process.
Jak zjistím, jakou metodou byla káva upravena?
Nejlepším způsobem, jak zjistit, jakou metodou byla káva upravena, je prostřednictvím informací na obalu nebo na webové stránce výrobce. Pokud pražírna využívá k odstranění kofeinu metodu bez použití chemie, s velkou pravděpodobností tuto informaci na obalu kávy uvede, protože jde o jednu z konkurenčních výhod. Pokud informace o způsobu dekofeinace na obalu chybí, lze předpokládat, že byla káva upravena právě pomocí chemie. V takovém případě je dobré informovat se na způsob odstranění kofeinu přímo u výrobce.

Jakou metodou odstraňujete kofein z káv Ebenica?
V naší pražírně používáme k výrobě bezkofeinové kávy pouze zrna, která byla kofeinu zbavena tzv. Swiss Water® Procesem. Jedná se o patentovaný způsob odstraňování kofeinu z kávy, který byl vyvinut jako alternativa k používání chemických rozpouštědel methylenchloridu a ethylacetátu.
Společnost Swiss Water, která metodu vyvinula, se hrdě hlásí k tomu, že v chuti jimi upravených káv není téměř možné poznat, že se jedná o kávu bez kofeinu. Sídlí v Kanadě a dekofeinovanou zelenou kávu dodává do 80 zemí světa. Zrnka se tedy kofeinu nezbavují u nás v pražírně ale přímo ve specializovaném závodě v Kanadě. My zrnka vybraných káv následně využíváme k výrobě káv Zero, Mammie a Siesta.
Proč je důležité zajímat se o to, jak se káva dekofeinuje?
Čím více informací o nějakém předmětu máme, tím lepší rozhodnutí můžeme činit. A jinak to není ani s kávou. Přestože povědomí o kávě a její výrobě rok od roku stoupá, většina spotřebitelů stále neví, že se mohou rozhodnout mezi kávou upravenou chemikáliemi a kávou, která byla upravena nechemickým procesem. Z mnoha studií však vyplývá, že když jsou spotřebitelé o způsobech dekofeinace kávy informováni, začnou se zajímat a vybírají si kávu upravenou bez chemie.
Může káva bez kofeinu chutnat stejně dobře jako kofeinová?
Samozřejmě. Důležité je, jaká zrna jsou k její výrobě použita, jak jsou zbavena kofeinu a jak jsou pražena. Pokud je káva vyrobena z kvalitních výběrových zrn, upravena šetrnou metodou bez použití chemikálií a následně citlivě upražena s ohledem na její charakter, dokáže poskytnout stejně zajímavý chuťový zážitek jako kofeinová káva.
Kde se vypije nejvíce bezkofeinové kávy?
Nejvíce bezkofeinové kávy se vypije v Evropě – až 35 % z její celosvětové spotřeby. Podle British Coffee Association pije bezkofeinovou kávu pravidelně až 20 procent kávičkářů. Z celkového počtu šálků kávy, které se denně v Evropě vypijí, tvoří bezkofeinová káva až 12 %. Když vezmeme tato čísla v úvahu, je jasné, že kvalitní káva bez kofeinu by neměla chybět v nabídce žádné dobré pražírny, kavárny i restaurace.
Přečtěte si hodnocení maminek, které ochutnaly naši bezkofeinovou kávu Ebenica Mammie.
Komu je určena bezkofeinová káva?
Pokud si myslíte, že bezkofeinovou kávu pijí pouze těhotné ženy nebo kardiaci, kteří si musí hlídat příjem kofeinu, jste na omylu. Průzkumy ukazují, že mezi lidi konzumující bezkofeinovou kávu patří i „náruživí kávičkáři“, u kterých je ve srovnání s ostatními kávičkáři dvakrát vyšší pravděpodobnost, že pijí 3 a více šálků kávy denně. Bezkofeinová káva je tedy oblíbená i u lidí, kteří si rádi dopřejí kávu častěji – a třeba večer.
V pražírně kávy Ebenica jsme si tohoto trendu všimli již před pár lety ai proto jsme na trh přišli s unikátní nízkokofeinovou kávou Siesta, která má ve srovnání s běžnou kávou arabica o 50 % méně kofeinu.

Proč lidi pijou bezkofeinovou kávu?
Zájem o kávu bez kofeinu kávu dosáhl svého historického vrcholu v roce 2021 – během pandemie. Erin Reed, marketingová ředitelka Swiss Water za tím vidí několik důvodů:
„Přestože na začátku pandemie všechno na chvíli zastalo, po pár měsících se zájem o kávu bez kofeinu výrazně zvedl. Já osobně si myslím a průzkumy to dokazují, že důvod byl ten, že jsme během prvních měsících doma pili až moc kávy. Možná také proto, abychom se vyrovnali s bezprecedentní situací a snížili pocit úzkosti. Potom si však lidé uvědomili, že to asi nebude to nejzdravější řešení a začali sahat po kávě bez kofeinu – protože rituál pití kávy je stejný bez ohledu na to, zda káva obsahuje nebo neobsahuje kofein.“
Potvrzují to i studie, ve kterých se kávičkáři vyjádřovali, že kávu bez kofeinu začali pít proto, aby zlepšili kvalitu spánku a snížili projevy přílišného příjmu kofeinu, mezi kterými je například i nervozita. Další faktory, které ovlivnily zájem o bezkofeinovou kávu, byly zvyšování informovanosti o způsobech výroby, rostoucí zájem o zdravý životní styl a v neposlední řadě i fakt, že zákazníci objevili nové bezkofeinové kávy s chutí, která jim vyhovovala.
Může i káva bez kofeinu obsahovat kofein?
Ano, může – proces dekofeinace totiž nedokáže ze zrn odstranit 100 % kofeinu. Standardy pro bezkofeinovou kávu stanovené v různých zemích povolují, aby káva označená jako bezkofeinová obsahovala zbytkové množství kofeinu. V zemích EU musí káva, označená jako bezkofeinová obsahovat méně než 0,1 % (1 mg/g) kofeinu. Naše kávy Mammie a Zero podle výsledků laboratorních testů obsahují jen něco přes 0,5 mg kofeinu na gram kávy.
Je bezkofeinová káva zdravá?
Hovoříme-li o kávě, která byla upravena nechemickou metodou, její zdravotní benefity jsou do značné míry srovnatelné s kofeinovou kávou. Káva upravená pomocí Swiss Water® Process je v tomto směru ideální volbou. Takto upravená káva neobsahuje zbytky chemických rozpouštědel a zachovává jedinečné chutě i vlastnosti, včetně vysokého obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Vyzkoušejte naše bezkofeinové kávy
Mammie
Výjimečně lahodná bezkofeinová káva, vytvořená speciálně pro těhotné a kojící ženy.
Zero
Certifikovaná káva bez kofeinu vhodná pro těhotné a kojící ženy či kardio pacienty.
Degustační balíček
Bezkofeinové kávyI káva bez kofeinu může být lahodná. Přesvědčte se sami.