Unikát mezi kávami: nízkokofeinová Ebenica Siesta

O účincích kávy bylo psáno ve stovkách knih a odborných studií. Dnes se však už jednoznačně ví, že káva lidskému zdraví prospívá.

Jak říká dietoložka Ing. Jarmila Kabátová: „Káva se dnes pokládá za všeobecně zdraví bezpečnou až prospěšnou, a to především díky obsahu téměř 200 látek, které mají na zdraví člověka a jeho organismus pozitivní účinky.“ Mezi námi jsou však i lidé, kteří kávu z různých důvodů pít nemohou nebo si musí obecně dávat pozor na kofein.

Proto jsme vytvořili Siestu – kávu se sníženým obsahem kofeinu.

obal kávy Siesta v podvečerním světle

Proč jsme vyrobili nízkokofeinovou kávu?

Jednou z hlavních motivací bylo vyjít vstříc zákazníkům a lidem, kteří ze zdravotních důvodů – ať už diagnostikovaných nebo subjektivních – nemohou pít klasickou kofeinovou kávu. Jde především o širokou skupinu lidí, ke kterým patří pacienti trpící na kardiovaskulární onemocnění, těhotné a kojící ženy či lidé jinak citliví na kofein.

Pro běžně zdravého jedince je kofein zcela bezpečný. Jsou mezi námi však i lidé, kteří kávu milují, ale nemohou jí pít tolik, kolik by chtěli, nebo její konzumaci musí značně omezovat.– Marek Fajčík

Kávu se sníženým obsahem kofeinu však určitě ocení i osoby, které denně vypijí více káv, či si rády dopřejí kávu i večer. V neposlední řadě je Ebenica Siesta určena i pro všechny gurmány a zájemce o inovace.

balení nízkokofeinové Siesty na kuchyňském pultu

Nízkokofeinová Siesta, její složení a chuť

Ebenica Siesta je 100% Arabica složená z kofeinové a bezkofeinové kolumbijské kávy. Na první pohled možná netradiční kombinace, která je však v chuti nerozeznatelná od klasické kofeinové kávy. Siesta představuje dokonalou souhru nejen v aromatu, ale i v chuti, kterou charakterizují výrazné tóny mandlí, doplněné jemnou ovocností mandarinek a sladkostí melasy.

stylizovaná fotografie kávy

Když je káva lahodná i zdravá zároveň…

Vše, co děláme, se snažíme dělat co nejlépe, jak umíme. Netýká se to jen konečného výsledku v podobě espressa či latté artu, ale i všeho, co je za tím, tedy výběru kávových zrn a způsobu jejich pražení. Proto je bezkofeinová káva v Siestě, podobně jako v bezkofeinové Ebenica Zero, zpracována šetrným a zdraví neškodným Švýcarským vodním procesem.

Dekofeinizace Švýcarskou mokrou metodou je tou nejčistší technologií výroby bezkofeinové kávy, protože se realizuje bez použití oxidu uhličitého nebo jiných organických rozpouštědel a chemických látek, jako je například ethylacetát či methylchlorid.– Marek Fajčík

Siestu jsme poslali i do akreditované zkušební laboratoře ALS SK, kde kromě různých mikrobiologických ukazatelů měřili i obsah kofeinu. Ukázalo se, že Ebenica Siesta má o polovinu méně kofeinu než běžná kofeinová Arabica a až o ¾ méně kofeinu než Robusta. Pro srovnání: káva odrůdy Arabica obsahuje 1 – 1,5 % kofeinu, Robusta 2,1 – 2,7 %, nízkokofeinová Siesta obsahuje pouze 0,58 % kofeinu.

šálek nízkokofeinové kávy Siesta

Málo kofeinu, hodně antioxidantů

Při testování bylo rovněž zjištěno, že Ebenica Siesta obsahuje i velmi mnoho polyfenolů – zdraví prospěšných antioxidantů, které pomáhají při prevenci cukrovky, rakoviny, osteoporózy či kardiovaskulárních onemocnění. Jak objasňuje dietoložka Jarmila Kabátová: „Polyfenoly v kávě mají antiaterogenní a kardioprotektivní účinky, jako např. zelený čaj nebo červené víno. Vysoký obsah polyfenolových antioxidantů, lignanů a hořčíku působí také preventivně proti vzniku cukrovky II. typu.

Pít či nepít? To je otázka

Pro přípravu klasického espressa se používá průměrně 8 g kávy. V případě nízkokofeinové Siesty obsahuje taková dávka kávy pouze 47,88 mg kofeinu. V praxi to znamená, že pokud byste pili celý den jen Siestu, mohli byste si dopřát celkem až 8 espresso káv a stále byste nepřesáhli doporučené denní množství kofeinu. Bomba, ne?

Proto pokud milujete kávu a pijete ji opravdu často (jako my), Ebenica Siesta je pro Vás skvělou alternativou.