Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

2 sklenice s kávou do kterých se sype sůl

KÁVOVLOG #31: Sůl do kávy není novodobým výmyslem

Cukr, mléko a med jsou přísady, které si do kávy běžně přidáváme. Ale zkoušeli jste si už kávu osolit? Ne, není to žádná novinka. Sůl v kávě má ​​dlouhou tradici a není to jen náhodný experiment. Vietnamští, turečtí i skandinávští kávičkáři sahají po soli v kávě už dlouho.

Tak jako cukr dokáže zmírnit kyselou chuť kávy, tak umí sůl odstranit její nepříjemnou hořkost. Některé kávy ale mají přirozené a žádoucí nahořklé tóny. Jako například káva Ebenica Cuba Serrano nebo EBENICA Mexico Esmeralda.

Přirozená vs. nežádoucí hořkost kávy

Při posuzování hořkosti je také důležitá tmavost jejího pražení. Čím déle se káva praží, tím více obsahuje fenylindány, látky, které jsou známé svými preventivními účinky proti Alzheimerově chorobě. Jsou ale také zodpovědné za její hořkost. Kofein sám o sobě má také mírně hořkou chuť.

Měli byste si posolit váš šálek i vy?

Ne, pokud si vyberete kvalitní kávu, jako je naše EBENICA. Najdete v ní jen příjemnou hořkost, která je naprosto přirozená a sůl určitě nebudete potřebovat. Ta stahuje nepříjemnou spálenou hořkost méně kvalitní kávy. Náš Majko vám o tom řekne v nejnovějším díle kávovlogu více:

Na závěr

Sůl zázračně neodstraní hořkost. Její účinek spočívá v tom, že sodíkové ionty v ní blokují receptory zodpovědné za vnímání hořkosti. Tímto způsobem sůl nejen může zmírňovat výrazné projevy hořkosti, ale také pomáhá vytvořit vyváženou a chuťovou skladbu kávy.

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení