Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

plastová nádoba s kavovou usazeninou

Kávová sedlina jako hnojivo: Co hnojit kávovou sedlinou?

Každému milovníkovi kávy se doma hromadí množství kávového odpadu. Je škoda jej jen tak vyhodit do odpadu, má totiž mnohostranné využití. Výborně poslouží v zahradě, v domácnosti či dokonce v tělové kosmetice.

Pokud milujete kávu tak jako my v EBENICA COFFE, určitě se vám doma hromadí množství kávového odpadu. Je škoda jej jen tak vyhodit, má totiž mnohostranné využití.

Kávová usazenina obsahuje vzácné látky

Z jedné tuny zelených kávovníkových zrn zůstane po vypití káv kávový odpad o hmotnosti přibližně 650 kilogramů. Pro toto obrovské množství zbytkové kávové usazeniny (podle dostupných údajů je to přibližně 15 milionů tun ročně) dokáže lidstvo nalézt způsob efektivního využití.

kávová usazenina v šálku

Složení kávové usazeniny hovoří v její prospěch – obsahuje velké množství látek, které si v přírodě najdou místo. Kávová usazenina jako hnojivo je výborná pro pokojové květiny, exteriérové ​​rostliny či dokonce zeleninu.

Složení kávové usazeniny:

  • cukry (cca 20 % hmotnostních)
  • bílkoviny (cca 20 % hmotnosti)
  • ligniny – druhá nejčastější organická sloučenina na zemském povrchu po celulóze (opět cca 20 % hmotnosti)
  • draslík (11,7 g/kg), dusík (2,8 g/kg), hořčík (1,9 g/kg) či fosfor (1,8 g/kg)

Rozhodnete-li se ve své domácnosti používat kávové zbytky, nezapomeňte na jednu důležitou věc. Kávová usazenina musí být nejprve důkladně vysušena, aby nedošlo k jejímu zplesnění. Teprve poté s ní můžete dále pracovat, přidávat ji do substrátu v květináčích nebo do zahrady.

Naše kávy si necháváme pravidelně laboratorně testovat. Mají vysoký obsah prospěšných látek, proto by byla škoda je jen tak vyhodit »

  • Mexico Esmeralda transparent

    Mexico Esmeralda

    Zaujme vás oříškovou vůní, plnou chutí čokolády a sladkými tóny pomeranče.

    čokoládačokoláda
    pomerančpomeranč
    arašídyarašídy
  • balení kávy Brasil Santos

    Brasil Santos

    Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.

    čokoládačokoláda
    lískovcelískovce
    medmed
  • Intensivo transparent

    Intensivo

    Jedna z TOP10 espresso káv Evropy se zemitější, avšak sladkou čokoládově oříškovou chutí.

    tabáktabák
    čokoládačokoláda
    ořechyořechy

1. Rostliny, které snášejí kávové usazeniny

Díky svému složení vám poslouží kávová usazenina jako hnojivo u pokojových i venkovních rostlin. Jak na to? Jednoduše přidejte kávu do květináče.

kávová usazenina přidávaná lžičkou do květináče

Všechno však má svá pravidla. Zbytky kávy uvolňují do půdy dusík, proto je vhodné jimi hnojit zejména rostliny, které jej potřebují hodně. Nejvíce je tedy mají v oblibě kyselomilné rostliny. Těm, které mají rády alkalickou půdu, by takové hnojivo mohlo uškodit.

Káva do květináče na pokojové rostliny

Nejvíce lidí využívá kávu jako hnojivo pro pokojové květiny. Díky svému pH zabíjí případný plevel, bakterie či houby a pomáhá prosperitě pokojových rostlin.

Vhodná je na africké fialky, malé kaktusy, vánoční růžikvetoucí kaktus, na táhlé květiny, azalky, kamélie, hortenzie či dracény. Tyto rostliny vám poděkují a vy budete mít dobrý pocit, že kávová usazenina neputovala do koše.

Kávová usazenina na orchideje

Speciální skupinou pokojových rostlin, které milují kávu, jsou orchideje. Kávová usazenina na orchideje působí pozitivně, potřebují totiž hodně draslíku v půdě. Usazenina dokonce stimuluje kvetení, a to iu rostlin, které z nějakého důvodu déle neměly květiny.

Vyrobte si kávový extrakt pro orchidej:

  • 100 gramů kávové usazeniny rozmíchejte ve 3 litrech odstáté vody
  • extrakt nechte stát 5 hodin a občas jej promíchejte
  • důkladně tekutinu sceďte přes husté sítko
  • nalijte extrakt do hlubší a široké nádoby
  • ponořte do něj orchidej a nechte působit přibližně 15 minut
kávová usadenina pridávaná lyžičkou do kvetináča s orchideou

Kávová usazenina a její využití v zahradě

Všechny druhy listové a kořenové zeleninyrajčata mají rády kyselejší půdu a potřebují dusík a hořčík pro svůj optimální růst. Káva jako hnojivo funguje výborně i při mrkvi, bramborách, cuketě, lilku, petrželce či ředkvičce.

U ovoce jsou to také rostliny, které mají rády kyselou půdu. Funguje na jahody, borůvky či doma pěstované citrusy.

Káva jako hnojivo na rajčata

Jednou z rostlin, pro které je káva nejvhodnější, jsou rostliny rajčat. Malým rajčatovým stromečkům, které nás v létě obdaří voňavými červenými plody, se výborně daří v mírně kyselé půdě. Dusík, fosfor a draslík jsou také velmi důležité pro jejich růst a správnou chuť plodin.

Efekt však není okamžitý. Někdy potřebujete přidávat kávovou usazeninu do půdy dlouhodobě (v přiměřených množstvích), aby působila jako účinné hnojivo. Přiměřeným množstvím myslíme jeden menší šálek, který přimícháme do půdy kolem kořene.

Kávová usazenina na jahody

Rostliny jahod preferují mírně kyselou půdu, která se pohybuje v rozmezí 5,3 až 6,5 pH. Můžete je proto směle pohnojit kávovými zbytky, například tak, že je nasypete kolem spodní části pod listy. Po zalití se živiny vsáknou do půdy a obohatí chuť a aroma jahodových plodů.

Dalším způsobem, jak použít kávovou usazeninu k hnojení rostlin jahod je přimíchat ji do půdy ještě před výsadbou. Smíchejte kávovou usazeninu s půdou v poměru přibližně 1:4 (kávová usazenina: půda).

sazenice jahod v zahradě obohacené o kavovu usadeninu

2. Rostliny, které nesnášejí kávové usazeniny

    Kávová usazenina není vhodné hnojivo pro všechny rostliny. Pokud si předem nepřečtete důležité informace o pěstovaných rostlinách, můžete jim více ublížit než prospět. Kofein (kávová usazenina jej stále obsahuje téměř polovinu) může zpomalit jejich růst, zastavit kvetení nebo snížit procento klíčivosti.

    V případě, že se vám ji nepodaří dokonale vysušit, přenese do půdy kávová usazenina plísně a další toxické látky, které rostlinám uškodí.

    Rostliny citlivé na kávu jsou například:

    • levandule
    • lilie
    • bylinky (např. rozmarýn)
    • zelí
    • plamínka
    • kakost
    • zimostráz
    • hřebíček
    • muškát

    Dejte si pozor i na to, abyste to s kávou nepřehnali ani u rostlin, kterým její složení vyhovuje. Může to vytvořit neproniknutelnou bariéru na povrchu půdy, což zabrání rostlince volně dýchat.

    Věděli jste, že…? Použitá kávová usazenina není totéž jako čerstvě namletá káva. Pokud pěstujete rostliny, které potřebují velmi kyselou půdu, můžete do nich přidat i čerstvá, najemno namletá kávová zrna. Dosáhnete tak mnohem vyšší kyselosti půdy či substrátu.

    Použijte kávové usazeniny jako hnojiva představuje ekologickou a udržitelnou alternativu k tomu, že by tento odpad jednoduše skončil v koši. Tato přírodní metoda nejenže pomáhá snižovat množství odpadu, ale také obohacuje půdu životodárnými živinami pro rostliny.

    Výše je mnoho skvělých příkladů toho, jak každodenní předměty můžeme znovu využít a přispět k udržitelnějšímu způsobu života. Takovými jednoduchými změnami můžeme vytvořit zelenější a zdravější prostředí pro nás i pro příští generace.

    zdroje: zdroj 1 / zdroj 2 / zdroj 3 / zdroj 4 / zdroj 5 / zdroj 6 / zdroj 7

    Výběrová
    zrna

    Čerstvé
    pražení

    Světová
    ocenění

    Expresní
    doručení