S blížícím se létem jsme si řekli, že vám představíme naše oblíbené kávové nápoje, které si v naší pražírně zvykneme připravovat.
Míchané nápoje s kávou, které musíte vyzkoušet!
Je horký letní den, přijedete domů z práce, máte konečně pohodičku a jediné, co vám k naprosté spokojenosti chybí je nějaký ten osvěžující kávový drink. My jsme si proto pro vás připravili 5 skvělých receptů na letní kávové nápoje, které si umíte hravě připravit i doma a kromě příjemného osvěžení vás i řádně nakopnou. Tak pojďme si je představit.
1. Cold brew – za studena louhovaná káva
Na cold brew budeme potřebovat:
- kávu – my jsme si zvolili naši Kenyu Tekangu Tegu
- filtrovanou vodu – studenou nebo pokojové teploty
- nádobu s víčkem, příp. takovou, která se dá přikrýt
- papírový filtr

Cold brew – postup přípravy:
- Kávu si čerstvě umeleme cca na tloušťku strouhanky. Podle toho, kolik výsledné cold brew potřebujeme si vypočítáme potřebnou gramáž kávy – cold brew se připravuje v poměru 1:10, tedy na 1 gram kávy se dává 10 mililitrů vody.
- Odváženou mletou kávu nasypeme do nádopy, zalijeme vodou a řádně promícháme. Potom už jen přikryjeme, umístíme do chladničky a necháme louhovat od 12 do 18 hodin.
- Následně kávu z chladničky vytáhneme, přecedíme přes papírový filtr a podáváme – čisté, s ledem, příp. lze dochutit i cukrem či zjemnit studeným mlékem. Závisí už jen na vašich chuťových preferencích.
2. Espresso tonic – osvěžující mix kávy a tonicu
Na espresso tonic budeme potřebovat:
- espresso – doporučujeme například náš El Salvador La Joya
- tonic – pokud se dá, vsaďte na kvalitní značku
- citrus – pomeranč nebo limetku
- led

Espresso tonic – postup přípravy:
- Do sklenice si dáme led, aby se dobře vychladila a následně do ní nalijeme tonic.
- Připravíme si čerstvou espresso kávu, kterou následně po ploše kávové lžičky nalijeme přímo do sklenice s tonicem.
- Na závěr přidáme pár kapek pomeranče nebo limetky, pokud máte bio ovoce, můžete do nápoje přidat i kousek umyté slupky.
3. Affogato – kávový dezert, který vás nakopne
Na přípravu Affogato budeme potřebovat:
- espresso – v tomto případě jsme si zvolili Duetto
- vanilkovou zmrzlinu

Affogato – postup přípravy:
- Pohár, do kterého si Affogato chceme připravit, si dáme nejprve vychladit do mrazničky.
- Následně si do sklenice vložíme 1 – 2 kopečky zmrzliny, příp. si množství zmrzliny upravíme dle aktuální potřeby ;-).
- Připravíme si čerstvé espresso nebo doppio – opět podle osobní preference, a to nalijeme do sklenice přímo na zmrzlinu.
4. Ledový Majo – ledová káva s kardamonem
Nápoj Ledový Majo si připravíme přes French press z těchto surovin:
- kávy Brasil Santos
- vychlazeného plnotučného 3,5 %-ního mléka
- třtinového cukru s kardamonem
- ledu

Ledový Majo – postup přípravy:
- Do sklenice si připravíme led a necháme ji vychladit.
- Do French pressu si dáme 1 až 2 lžičky třtinového cukru smíchaného s kardamonem, mléko a kávu.
- French press zavřeme, pravidelným pohybem pístu všechny ingredience vyšleháme a podáváme s ledem.
5. Tropicalia – exotický drink s kávou a rumem
Na Tropicalii, kterou si připravíme přes shaker, potřebujeme:
- espresso – doporučujeme naši Cubu Serrano Superior
- kokosovou vodu
- rum
- led

Tropicalia – postup přípravy:
- Do sklenice, ve které chceme drink podávat, si dáme led, ať se nám zatím pěkně vychladí.
- Do shakeru dáme všechny ingredience a po dobu asi 20 sekund shake-ujeme dokud se nesmíchají.
- Podáváme ve vychlazené sklenici s extra ledem, kovovou či skleněnou slámkou, příp. kouskem ovoce.
Vyberte si kávu i drink podle vašeho gusta…
Brasil Santos
Nejznámější brazilská káva s vůní lískových oříšků a lahodnou chutí čerstvé čokolády.
Duetto
Příjemně sladká káva s chutí ovocného sirupu, hořké čokolády a dokonale hustou crémou.
Cuba Serrano Superior
Absolutně dokonalá, oříškově karamelová káva s hustou crémou a hořkými tóny tabáku.