Nákupní košík

V košíku nejsou žádné produkty.

Barista připravující filtrovanou kávu

Kdo je barista a co by měl ovládat?

Ještě před pár lety bylo u nás slovo barista poměrně neznámé a každý, kdo pracoval za pultem kavárny či restaurace byl prostě barman nebo číšník. S rozvojem kávové kultury se však tento pohled mění a povolání baristy se stává stále známějším a populárnějším i v našich končinách.

Kdo je vlastně barista?

Slovo barista pochází z italštiny a používá se k označení člověka, který se profesionálně věnuje přípravě a podávání kávových nápojů.

Obvykle jej můžete sledovat za barovým pultem kavárny, restaurace či baru, kde vám připraví espresso nebo ladnými pohyby nakreslí obrázek labutě do šálku s jemně našlehanou mléčnou pěnou. Řekne vám něco o nové kávě v nabídce, doporučí vhodný dezert a pak se vrhne na přípravu filtrované kávy pro dalšího hosta.

Působí to na vás jako práce snů? Inu, práce baristy je skutečně chutná, voňavá a kreativní, ale stejně jako každé jiné povolání vyžaduje určité znalosti a praktické dovednosti.

Co by měl ovládat dobrý barista

Přestože se baristou může teoreticky nazývat i člověk, který pouze mačká knoflíky na automatickém kávovaru, barista v pravém slova smyslu by toho měl ovládat podstatně více.

Barista by měl především umět připravit různé druhy kávových nápojů – od espressa, přes cappuccino a caffe latte až po různé kávové speciality. Znakem dobrého baristy je i schopnost správně vyšlehat mléčnou pěnu a kreslit pomocí ní do kávy obrázky – toto umění se nazývá latte art.

Kreslení obrázků pomocí mléčné pěny je jednou z dovedností, které by dobrému baristovi neměly chybět.

Zákazníci jistě ocení u baristy i hravost a kreativitu. Příprava kávy pro hosty by totiž neměla být pouze mechanickým opakováním jedné receptury. Právě naopak. Zkoušením nových káv, receptur a způsobů přípravy se svět kávy a také chutě kávičkářů mění a posouvají různými směry.

Kromě praktických dovedností by baristovi neměly chybět ani znalosti z různých oblastí světa kávy. Na výslednou chuť a aroma kávy v šálku má totiž vliv řada faktorů a dobrý barista by je měl rozhodně znát. Patří mezi ně například to, jaké druhy a odrůdy kávovníků existují, jak a kde se káva pěstuje, jak probíhá její sklizeň, jakými metodami se zrna zpracovávají, jaké metody přípravy kávy existují a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

V neposlední řadě by měl barista umět posoudit kvalitu zrnkové kávy – a to vizuálně i chuťově. Podobně jako kuchař či sommeliér i barista by měl mít vytrénované chuťové buňky, které dokáží v šálku kávy odhalit i jemné chuťové nuance.

Barista pri profesionální degustaci káv - cuppingu

Co je náplní práce baristy

Práce baristy může znamenat mnoho různých věcí. Rozsah zodpovědností záleží na potřebách konkrétní restaurace či kavárny a také na zkušenostech a schopnostech baristy.

Zatímco někde může jeho práce obnášet jen přípravu základních kávových nápojů, jinde může být pozice baristy spojena i s prací číšníka, což znamená, že bude podávat a připravovat i jiné nápoje a jídla.

S prací baristy mohou souviset i další činnosti, například seřizování mlýnku, čištění a základní údržba kávovaru i místa práce – tedy barového pultu a jeho okolí. Zkušenější barista se může věnovat také výběru káv do nabídky, sestavování nápojového lístku či školení a řízení kolegů v týmu.

Budoucí barista by měl počítat i s tím, že jeho práce bude ve velké míře o komunikaci se zákazníky. Komunikativnost, příjemné vystupování, schopnost poradit a podat o kávě zajímavé informace nebo si jen tak popovídat mají totiž velký vliv na kvalitu zákaznické zkušenosti.

Potvrzují to i slova našeho baristy Maja, kterého už možná znáte z Kávovlogu.

Barista zodpovídá nejen za to, zda zákazník v kavárně najde to, pro co přišel – kávu. Ovlivňuje také, zda bude tato káva malým chuťovým zážitkem nebo jen „černým nápojem pro duše“. Stejně jako je na něm, zda zákazníkovi i zlepší den, předá úsměv, řekne něco zajímavého o kávě a možná si s ním popovídá i o něčem jiném, než se očekává. Barista musí milovat kávu, ale také lidi, kterým ji připravuje.

Majo, EBENICA COFFEE

Kde začít, pokud se chcete stát baristou?

Pokud vás láká možnost stát se baristou a přetavit svou lásku ke kávě do kariéry, začít můžete i z pohodlí vašeho domova – sledováním videí o přípravě kávy, čtením knih ze světa kávy, testováním svých dovedností při domácí přípravě kávy. Zkoušejte, ochutnávejte, rozšiřujte si obzory, povídejte si o kávě při návštěvě kavárny, zajděte na prohlídku pražírny.

Baristika se dá také studovat. Věnují se jí střední školy zaměřené na hoteliérství a gastronomii a vybrat si lze také z nabídky různých baristických kurzů. Některé jsou určeny úplným začátečníkům, jiné zkušenějším baristům, kteří si chtějí doplnit znalosti či zlepšit konkrétní dovednosti.

Důležitější než kurzy a certifikáty je ovšem vášeň pro práci s kávou a chuť neustále objevovat tajemství tohoto úžasného nápoje. Pokud budete k povolání baristy přistupovat s kreativitou a nadšením, určitě máte našlápnuto na krásnou kariéru, ve které bude vaším posláním přinášet lidem úsměv na rty a kofein do krevního oběhu.

My z pražírny EBENICA COFFEE vám pevně držíme palce, protože jsme přesvědčeni, že svět se spoustou dobrých baristů bude pro nás kávičkáře mnohem lahodnější!

Výběrová
zrna

Čerstvé
pražení

Světová
ocenění

Expresní
doručení