10 zajímavostí o kávě, která vás překvapí

Káva je jedním z nejpopulárnějších, a dovolíme si tvrdit, že i nejzajímavějších nápojů na světě. Těchto 10 faktů vás určitě zaujme.

#1 Kávové zrnko je třešňová pecka

Kávová zrna, jak je známe, se získávají z kávovníku – kvetoucí keřovité rostliny, která plodí třešně. Každá kávovníková třešeň obsahuje dvě nebo tři semena – pecky, které se po dozrání třešně zpracovávají různými způsoby. Na světě je známo asi 60 druhů kávovníku, přičemž jen tři z nich se pěstují kvůli semenům.

zralé třešně kávovníku

Ačkoli kávovníkové třešně nejsou nijak extra vláknité, jde o běžně jedlé plody, jejichž chuť, podobně jako u kávy, závisí od oblasti a podnebí. Od zasazení kávovníku až po jeho první úrodu obvykle uplynou i 4 roky, přičemž průměrný výnos jednoho keře na sezónu je kolem půl kilogramu upražené kávy.

#2 Káva byla vlastně nejdříve čaj

Dávno před tím, než lidé upražili první kávová zrna, byli zvyklí pít cascaru. Slovo pocházející ze španělštiny označuje slupku kávovníkové třešně, ze které se v minulosti připravovaly různé odvary a infuze. Dnes se vysušená dužina se slupkou považuje za vedlejší produkt výroby, který končí v odpadu nebo přinejlepším jako hnojivo pro kávovníky.

cascara - sušené slupky třešní z kávovníku

Jelikož je obsah kofeinu v cascaře poměrně nízký a ani chuťově se kávě moc nepodobá, jen velmi málo farmářů ji dále zpracovává a prodává. Slupky třešní jsou však plné vitamínů a antioxidantů a příjemně sladká, ovocná chuť s tóny růží či šípků by určitě zaujala nejednoho milovníka čaje či kávového fajnšmekra.

#3 Kávě podlehli i velcí myslitelé

Ačkoliv měla káva během své historie mnoho odpůrců, příznivců si vždy dokázala najít několikanásobně více. A někteří měli opravdu bláznivé kávové zvyky. Například takový Voltaire údajně vypil až 50 šálků kávy denně a i navzdory výstrahám jeho lékaře se dožil krásných 83 let. Podobně na tom byl i americký prezident Theodore Roosevelt, který denně vypil až galon (cca 3,8 litru!) kávy.

zahrady ve Versailles

Náruživými milovníky kávy byli i Honore de Balzac, který v době literárního zápalu vypil až 60 šálků kávy denně a francouzský král Ludvík XV, který si ve skleníku Versailleského paláce pěstoval vlastní kávovník. Zrnka údajně sám ručně sbíral, pražil i mlel, aby tak mohl pohostit návštěvníky paláce vlastní kávou.

#4 Bach složil skladbu o kávě

Kolem roku 1735 složil Johann Sebastian Bach skladbu Schweigt stille, plaudert nicht, známou také jako Kávová kantáta. Jde o zhudebněnou verzi satirického textu, ve kterém otec vytýká své dceři, že pije hodně kávy, a proto ještě stále nemá nápadníka. Text skladby byl reakcí na tehdejší popularitu pití kávy v Německu. Jen v Lipsku, kde Bach žil, bylo v té době až jedenáct veřejných kaváren, a to se káva podávala ještě i v salonech.

piano se sborníkem Bachových skladeb

#5 Káva je dostala na olympiádu

Když ve 30. letech svět zasáhla Velká hospodářská krize, muselo se v mnohém improvizovat. Proto v roce 1932, když chtěla Brazílie vyslat své atlety na Letní olympijské hry do Los Angeles, vláda rozhodla, že je nasadí na loď spolu s 50 tisíci pytli kávy. Ty měly být cestou rozprodány, a tak měly získat finance na výpravu.

historická fotografie brazilské lodě Itaquice

Z 82 sportovců se jich nakonec na olympiádu dostalo jen 67. Jelikož si úřady účtovaly 1 dolar za každou osobu, která v přístavu vystoupí, organizátoři her povolili vstup jen těm, u kterých měli pocit, že mají šanci vyhrat medaili. Zbytek posádky se plavil dále do San Francisca, kde se prodaly další pytle, díky čemuž se her zúčastnili i vodní pólisti, veslaři a atleti. Brazílie přes veškerou snahu nezískala ani jednu medaili.

#6 Na kofeinu si „ulítávají“ i včely

Kofein svou hořkostí zabezpečuje rostlinám ochranu před různými škůdci a ve vysokých dávkách může být dokonce toxický i pro opylovače. Při nízké koncentraci je však přitahuje a podle výzkumu, který u včel medonosných dělala neurovědkyně Geraldine Wrightová, i zvyšuje jejich dlouhodobou paměť.

včela opyluje květy kávovníku

Včely cestují kvůli nektaru tisíce kilometrů a často při tom opylují různé druhy květin. Wrightová zjistila, že když nektar obsahuje kofein, včela si ho nejen lépe zapamatuje, ale také ho vyhodnotí i jako výrazně kvalitnější, než ve skutečnosti je. Proto se ke květinám, jejichž nektar obsahuje kofein, mnohem častěji vrací a upozorňuje na ně i ostatní včely v úlu. Díky kofeinu je tedy květ pro včely doslova nezapomenutelný.

#7 Farmáři často pijí nejhorší kávu

Myslíte si, že farmáři z kávových plantáží mají přístup pouze k těm nejkvalitnějším kávovým zrnům? Bohužel, není to tak. Ještě před třemi lety se až 75% z produkce té nejlepší kolumbijské kávy vyváželo, takže pro domácí spotřebu z ní zbylo jen velmi málo a za cenu, kterou si běžní lidé i tak nemohli dovolit.

jutové pytle plné zelené kávy

Situace se však pomalu mění k lepšímu nejen v Kolumbii, ale i v rozvojových zemích, a to díky fair trade programům a spravedlivým nákupním cenám pro farmáře. Ve srovnání s americkou či evropskou kávovou kulturou je to však ještě stále velký nepoměr, co se týče dostupnosti kvalitní kávy.

#8 Za nejdražší kávou stojí… slon!

Mezi nejexotičtější a nejdražší kávu patří Kopi Luwak, známá také jako cibetková káva. Cibetky však nejsou jediná zvířata využívaná při produkci lukrativních káv. V Thajsku na podobném principu využívají slony, kterým se stejně jako cibetkám přidávají do krmiva kávovníkové třešně.

slon mezi kávovníky

Na rozdíl od cibetek jsou sloni býložravci, což znamená, že v jejich žaludcích probíhají zcela jiné procesy. Během 12 až 27 hodinového trávení dochází k fermentaci potravy, díky které kávová zrna ztrácejí hořkost a zvýrazňují se jejich čokoládově-ovocné tóny. Pokud Vás proces výroby neodrazuje, zajděte si do nějakého 5-hvězdičkového hotelu v Asii a žádejte Black Ivory Coffee.

#9 Káva by se neměla pít hned po probuzení

Během dne dochází v lidském těle ke změnám v produkci kortizolu – stresového hormonu, který mimo jiné ovlivňuje i naši pozornost. Podle vědců bychom se během fází vysoké produkce kortizolu, tedy v časech mezi 8:00 – 9:00, 12:00-13:00 a 17:30-18:30, měli kávě vyhýbat.

světelný nápis coffee o´clock

Pokud si v tomto čase totiž dáme kávu, nejenže tím snižujeme účinek kofeinu, ale také si uměle zvyšujeme naši kofeinovou toleranci. V praxi to znamená, že na nakopnutí budeme potřebovat stále více a více kávy. Co ale dělat, když jste ranní ptáče? Vědci doporučují počkat a první kávu si dát nejdříve hodinu po probuzení.

#10 Nejstarší kočka na světě byla milovnicí kávy

Držitelkou světového Guinessova rekordu za „Nejdéle žijící kočku“ byla do nedávna Creme Puff, která se dožila neuvěřitelných 38 let. Podle slov jejího majitele byla kromě slaniny, vajíček a brokolice, neodmyslitelnou součástí její každodenní diety i káva se smetanou. Nejzajímavější na tomto příběhu je však to, že před Creme Puff byla držitelkou tohoto rekordu kočka jménem Granpa Rexs Allen (34 let), která patřila stejnému majiteli, a tedy měla i stejnou dietu. Náhoda? Možná ano, možná ne. 😉

Dostali jste po tak velkém čtení chuť na kávu?

Tak skočte do našeho e-shopu a vyberte si něco fakt dobré …

  • Piano

    Jedinečný blend 100% Arabica káv lahodné chuti ovocných a oříškově čokoládových tónů.

    lískové oříškylískovce
    čokoládačokoláda
    ovoceovoce
    280 
  • Harmonelle

    Jedinečně vyvážená espresso káva svěžích květinových tónů a podmanivé chuti čokolády.

    čokoládačokoláda
    ořechyořechy
    vinovíno
    280 
  • Intensivo

    Jedna z TOP10 espresso káv Evropy se zemitější, avšak sladkou čokoládově oříškovou chutí.

    čokoládačokoláda
    tabáktabák
    ořechyořechy
    330