Milí kávičkáři,
jsme nesmírně rádi, že jste se rozhodli přežít kouzelné období adventu ve společnosti kávy Ebenica.
Věříme, že vám adventní kalendář s 24 jedinečnými výběrovými kávami z naší pražírny zpříjemní toto předvánoční období a pomůže odhalit chuťová tajemství kávového světa.
Krásný adventní čas a požehnané vánoční svátky vám přeje
EBENICA COFFEE.

Objevte nejlepší chutě Vánoc s adventním kalendářem EBENICA COFFEE
Jak odhalit tajemství každé z káv? Máme pro vás jednoduchý návod, který vám pomůže vychutnat si naplno objevování kávového světa. Vydejte se spolu s námi na tuto cestu a uvidíte, že po měsíci tréninku se vaše chuťové pohárky a schopnost identifikovat v kávě různé tóny dostanou na zcela jinou úroveň a otevře se před vámi nový svět úžasných vůní a chutí.
A pokud se raději díváte videa, klikněte na náš Kávovlog, kde vám kolega Majo názorně předvede, jak kávu správně degustovat.
1.
Jelikož všechny kávy v našem kalendáři jsou zrnkové, nejprve ze svého mlýnku důkladně vymelte zbytkovou kávu, aby se vám nesmíchali dva druhy káv – odrazilo by se to nepříznivě na výsledné chuti kávového nápoje. Kávu si vždy namelte těsně před přípravou kávy.
2.
Ať už si preferujete espresso nebo jinou metodu přípravy, doporučujeme všechny kávy připravit stejným způsobem. Při každém způsobu přípravy bude totiž tatáž káva chutnat trochu jinak. Proto pokud chcete porovnávat chutě objektivně, je třeba se držet jednotné přípravy.
3.
Při degustaci kávy je důležité pít ji čistou, tedy bez sladidel a mléka. I když nemáte v oblibě „černou“ kávu, určitě to doporučujeme alespoň vyzkoušet.
4.
Když máte kávu čerstvě připravenou v šálku – ještě bez cukru a mléka – jako první k ní přivoňte. Věděli jste, že nosem prý dokážeme identifikovat až bilion vůní? Tak zhluboka vdechněte čerstvé kávové aroma a pokuste se identifikovat tóny, které v ní cítíte. Pokud se vám to zpočátku nebude dařit, to vůbec nevadí. Do degustačního archu si zaznačte alespoň to, zda bylo aroma jemné nebo výrazné.

5.
Nyní si dejte první doušek. Měl by být větší, abyste do úst dostali celé chuťové spektrum najednou. Kávu si můžete také promíchat lžičkou, aby se její chutě propojily. Kávu po malých doušcích usrkávejte dál a převalujte na jazyku. Snažte se určit poměr hořkosti, sladkosti a ovocnosti (kyselosti) a výsledek si v degustačním archu poznamenejte do kolonky „chuť“.
Podaří se vám rozeznat i specifické chuťové tóny? Při jejich identifikaci si můžete pomoci našim zjednodušeným kolečkem chutí.
6.
Poté zhodnoťte tělo kávy – tedy pocit „plnosti“. Snažte se identifikovat dojem, jaký káva ve vašich ústech zanechává. Je spíše lehká nebo vydatná, hutná? Tělo kávy ovlivňuje několik faktorů, mimo jiné i pražení a způsob její přípravy.
7.
Na závěr zkuste naformulovat profil kávy – ohodnoťte její aroma, tělo a chuť a popište čím vás zaujala. Například: „Výrazně kakaová káva s plným tělem a tóny karamelu a sladkého červeného pomeranče“. Hodnocení jednotlivých káv si zapište do degustačních archů, které vám později pomohou při výběru té nejlepší kávy.
8.
Níže naleznete seznam všech káv z adventního kalendáře. Klikněte si na příslušné číslo a přečtěte si více o tom, odkud káva pochází, jak se pěstuje, zpracovává a jak jsme její chuťový profil zhodnotili my nebo v případě oceněných káv odborná porota. Porovnejte si vaše poznámky s naším popisem a zkuste se ještě jednou zamyslet nad chutěmi a vůněmi, které jste cítili.
9.
Nezáleží na tom, jestli jste se do popisu „trefili“, protože chuť je velmi individuální a ani my při degustování necítíme vždy to samé. Důležité je, abyste si proces objevování nových chutí užili a pobavili se při něm. A pokud se dokážete na okamžik zastavit a vychutnat si daný okamžik s kávou a svými blízkými, je to podle nás ten nejhezčí vánoční dárek, jaký si člověk může přát.

Seznam káv z našeho adventního kalendáře
Abychom vám s degustací a objevováním nových chutí trošku pomohli, připravili jsme pro vás seznam všech káv, které můžete v našem adventním kalendáři ochutnat.
Díky krátkému popisu každé jedné kávy si tak můžete porovnat, jaké tóny jste v aroma a chuti objevili vy a jaké my. A pokud vám některá z káv zvláště zachutnala, můžete si ji v našem e-shopu jednoduše objednat.
Pozor, některé kávy jsou dostupné jen v omezeném množství, tak příliš dlouho neotálejte! 😉
-
Káva č. 1
Harmonelle – harmonická espresso káva krémové chuti
Dokonale vyvážený blend odrůdových káv z Latinské Ameriky a Afriky, v jehož aroma se nesou křehké a svěží tóny levandule, melasy a tmavé čokolády. Výběr těch nejkvalitnějších kávových zrn garantuje dokonalý požitek z mimořádně harmonické a krémové chuti čokoládovo-ovocných tónů.
Káva Harmonelle má dokonale vyváženou krémovou chuť se sladkou vinnou dochutí, díky čemuž je vhodná zejména pro přípravu krátkých espresso káv. Velice pěkně se doplňuje také s mlékem, takže je vhodná i na cappuccino či latté.
-
Káva č. 2
Guatemala Acatenango – sladká organická káva s tóny karamelu a mandarinek
Organická 100 % Arabica Guatemala Acatenango vás okamžitě ohromí svým aroma marcipánové bonboniéry. Vysoké cuppingové skóre (84 bodů) jasně hovoří také o jejích chuťových kvalitách. Guatemala je neskutečně sladká single origin káva s tóny karamelu, sladkých mandarinek a hořké čokolády.
Výběrová komplexní káva s plným tělem i dochutí. Sladké ovocné tóny a příjemná hořkost se hodí nejen do espressa, ale přímo dokonale souzní i s klasickým či rostlinným mlékem v mléčných kávach.
-
Káva č. 3
Uganda Kabeywa – farmářská káva s jemně kořeněným aroma
Má lehké tělo s komplexní vybalancovanou chutí, ve které dominují tóny sladkých citrusů, následované hořkostí mandlí a dlouhotrvající dochutí kakaa.
Tato káva se výborně hodí pro přípravu espressa, ale potěší vás i v případě, že máte rádi filtrovanou kávu.
-
Káva č. 4
Siesta – výrazně mandlová káva se sníženým obsahem kofeinu
Nízkokofeinová Siesta není obyčejná káva bez kofeinu. Je to jedinečný blend kofeinové a bezkofeinové kávy ze severozápadní Kolumbie. Na první pohled možná těžko spojitelná dvojice zde spolu přímo dokonale souzní v aroma i chuti. Tóny mandlí, které hrají v chuti prim, doplňuje ovocnost mandarinek a sladkost melasy.
Její silné, komplexní tělo, hravá ovocnost a výrazně plná dochuť zaujme nejen v espressu, ale také v cappuccinu či alternativních přípravách. Siesta je univerzální káva, která v kombinaci s mlékem získává ještě výraznější mandlové aroma.
-
Káva č. 5
Gurmano – top espresso káva nejen pro gurmány
Gurmano je unikátní kávový blend, který v sobě dokonale snoubí latinsko-americké kávy Arabica s asijskou Cherry Robustou v poměru 80:20. Díky vyvážené souhře těchto odrůd má káva Gurmano výraznější tělo a hořkejší chuť, ve které cítit syté tóny tmavé čokolády s osvěžujícími stopami rozinek a květin.
Jak v chuti, tak i v aroma kávy Ebenica Gurmano dominují výrazné čokoládové tóny. Její plná krémová konzistence se dokonale hodí pro přípravu espresso káv, ale ve spojení s mlékem se ještě více zaobluje.
-
Káva č. 6
Kenya Tekangu Tegu – výběrová káva ovocných tónů grepu a malin
V aroma této africké kávy ucítíte svěžest citrusů a lehkost květin. Výběrová 100% Arabica Kenya Tekangu Tegu je charakteristická hořkostí i ovocností – vlastnostmi, které v šálku nikdy nezklamou. V chuti této specialty kávy lze objevit nasládlo-hořké tóny grepu, které doplňuje lehká sladkost květin a malin.
Kenya Tekangu Tegu má komplexní tělo, ve kterém se snoubí výrazná hořkost s osvěžující ovocností. Díky světlejšímu pražení se dokonale hodí nejen pro přípravu ovocného espressa, ale také lahodné filtrované kávy.
-
Káva č. 7
Colombia Medellin – oříškovo-čokoládová káva s nízkou aciditou
Singlová káva Colombia Medellin vás ihned zaujme svojí vůní, ve které se nesou oříšky a čokoláda. Bohaté tóny oříšků objevíte také v její chuti, jemný náznak ovoce a kakaa, které nerušeně doplňuje nízká acidita. Ve svém lahodném, lehkém závěru vás káva Colombia Medellin pohladí jemnými tóny mléčné čokolády.
Jedná se o středně komplexní kávu s plnějším tělem a jemně nasládlou dochutí. Kromě klasických espresso káv se hodí také k mléku. Zajímavé chuťové tóny z ní lze vyloudit i při alternativních přípravách jako jsou french press či moka.
-
Káva č. 8
Intensivo – komplexní káva s vůní čokoládového krému
Oceněný kávový blend Intensivo je pečlivě vytvořená kompozice prémiových odrůdových káv z Jižní Ameriky, Asie a Afriky. Charakterizuje ho hebké, šťavnaté aroma, ve kterém cítit šeřík a čokoládový krém. V espressu plná, intenzivní chuť hustého sirupu vyúsťuje do květinových a čokoládovo-ořechových tónů s prvky černých bobulí.
Intensivo je komplexní odrůdová káva, ve které se objevují zemitější, tabákové chutě s mírně citrusovým závěrem. Výborně se hodí pro přípravu ristretto a espresso káv, ale příznačná čokoládovost se zachovává i u kávy s mlékem.
-
Káva č. 9
Brasil Santos – výrazně čokoládová káva s medovými tóny
Svou vůní připomíná zralé lískové oříšky, v chuti je zase charakteristická sladkými medovými tóny s nízkou aciditou, které postupně přecházejí do výrazné, ale lahodné čokoládové dochuti. Tato brazilská 100% Arabica ve svém závěru potěší příjemně sladkou, dlouhotrvající hořkostí.
Středně komplexní singlová káva Brasil Santos Nicchio Sobrinho vyniká plným vyváženým tělem a krásně hustou cremou. Její výrazné aroma spolu s chutí vytvářejí dokonale sladěnou dvojici, díky které je Brasil Santos nejprodávanější a nejoblíbenější kávou na světě.
-
Káva č. 10
Mammie – vynikající brazilská Arabica bez kofeinu
Ebenica Mammie je 100 % brazilská Arabica s jemně karamelovou vůní a delikátní chutí, která ani náznakem neprozradí, že jde o bezkofeinovou kávu. Čokoládovou chuť bez kyselosti, typickou pro jihoamerické kávy, doplňuje příjemná karamelová sladkost a tóny ořechů.
V espressu vytváří Ebenica Mammie krásně hustou cremu a skvěle si rozumí is mlékem, takže je vhodná i k přípravě cappuccina či latté.
Kofeinu je zbavena bez použití chemie, patentovaným Švýcarským vodním procesem. Díky tomu si zachovává nejen skvělou chuť, ale i vysoký podíl zdraví prospěšných látek.
-
Káva č. 11
Indie Monsooned Malabar – příjemně hořká zemité chuti
Singlová káva, má středně komplexní tělo a výraznou crému podobnou hořké čokoládě. Vyznačuje se jemnou kyselostí.
Pokud máte rádi silnější kávy bez výrazné acidity, bude pro vás tou správnou volbou.
-
Káva č. 12
Ethiopie Djimmah – osvěžující divoce rostoucí káva
Etiopie Djimmah za svou jedinečnou komplexnost vděčí divoce rostoucí kávě. Její specifický, středně acidní citrusový začátek, postupně prochází květinovými a ovocnými tóny až do čokoládového závěru. Výrazná dlouhá dochuť doprovázená příjemnou hořkostí je garancí dokonalého požitku.
Singlová Etiopie Djimmah je 100 % Arabica s plným tělem, bohatým aroma a celistvou, hutnou cremou. Díky této dokonalé kombinaci vlastností se hodí i pro alternativní přípravy káv, které stejně jako espresso uspokojí i náročného kávičkáře.
-
Káva č. 13
Duetto – sladká káva s příchutí ovocného sirupu
Vyznačuje se sladkou, lahodnou a krémovou chutí s tóny hořké čokolády. Ulahodí vám její hustá crema a bohatá chuť.
Její kompozici tvoří výběrové kávy, ve kterých se setkávají jihoamerické a asijské odrůdy Arabica a Robusta v poměru 80:20. Výsledné chuti dodává unikátní akcent jedna z nejkvalitnějších odrůd – Cherry Robusta.
-
Káva č. 14
Blend XIV – káva s příjemnou grepovou šťavnatostí
Káva s plnou chutí s kakaovými a čokoládovými tóny, které jsou doprovázeny příjemnou grepovou šťavnatostí. Tuto vyladěnou směs z Tanzanie, Kolumbie a Etiopie jsme namíchali tak, aby vynikla její čokoládová chuť.
Je vhodná pro přípravu espressa, cappuccina a latté. Mléko zjemní její hořkost a zaoblí výjimečnou chuť.
-
Káva č. 15
Guatemala Huehuetenango – mandlově-čokoládová káva s grepovou dochutí
Pokud si vás Guatemala Huehuetenango nezíská vůní Amaretta a mandlí v čokoládě, svojí chutí určitě ano. V úvodu vás ohromí nečekaná exploze tónů, kdy svěží chuť třešní přechází přes mandle a čokoládu. Výrazná svěžest až džusová grepová dochuť jen podtrhují jedinečnost této singlové kávy.
Guatemala Huehuetenango má poměrně lehké, ale komplexní tělo, které přechází do čistého, středně dlouhého závěru. Její mírná acidita a sladké květinové aroma spolu vytvářejí unikátní dvojici, která vynikne nejen v espressu, ale i moka kávě.
-
Káva č. 16
Brasil Frankenstein – unikátní espresso káva s tóny ovocného džemu, čokolády a tabáku
Vysoce kvalitní zrna (SCA 86) pocházejí z farmy Sítio Das Colinas, kde kávovníky rostou v nadmořské výšce 1 250 m.n.m. Díky ideálnímu mikroklimatu a kombinaci honey metody a anaerobní fermentace získává Brasil Frankenstein jedinečně sladkou chuť připomínající ovocný džem a mléčnou čokoládu, kterou nerušeně doplňuje tabáková hořkost.
Káva Brasil Frankenstein si sladkost připomínající přezrálé ovoce nese i v aroma. Její plné tělo s výrazně sladkými tóny ovoce a čokolády přechází do příjemně hořké dochuti, ve které lze ucítit i tóny ostružiny či jiného lesního ovoce.
-
Káva č. 17
Zero – bezkofeinová káva s chutí čokolády a ovoce
Zero je delikátní bezkofeinová káva z Latinské Ameriky, která má krásně vyváženou chuť. Charakterizuje ji delikátní kombinace čokolády, oříšků a jemných tónů ovoce. Díky unikátnímu procesu výroby, při kterém se nepoužívají žádné chemikálie (tzv. Swiss Water Process), je Ebenica Zero tou nejlepší bezkofeinovou kávou na trhu.
Díky šetrnému procesu výroby je vhodná jak pro těhotné a kojící ženy, tak pro lidi s kardiovaskulárními onemocněními. Navíc laboratorní a bakteriologické testy ukázaly, že naše bezkofeinová káva Zero obsahuje zdraví prospěšné přírodní antioxidanty.
-
Káva č. 18
El Salvador La Joya – moderní espresso káva s krémovou dochutí
100% Arabica odrůdy Red Bourbon, jejíž kávovníky rostou ve stínu původních stromů na úrodných svazích neaktivního vulkánu Izalco. Díky příznivým podmínkám a ekologickému pěstování má tato káva plnou chuť kakaa, kterou doplňují jemné tóny vanilky a sladkého citrusového ovoce.
Středně komplexní tělo, dlouhotrvající krémová dochuť a cuppingové skóre 83 bodů, taková je El Salvador La Joya. Díky jemné aciditě, připomínající kandované ovoce, získává v espressu lehkou svěžest, která se v kombinaci s mlékem mění v příjemnou sladkost.
-
Káva č. 19
Piano – oceněná káva s křehkou sladkostí
Blend Piano je delikátní souhrou nejjemnějších prémiových odrůdových káv z Latinské Ameriky. Díky této unikátní kombinaci má káva Piano jemné vanilkové aroma a čistou, elegantně lahodnou chuť s ovocnými a oříškovo-čokoládovými tóny. V espresso kávě lze objevit i delikátní tóny cedru či květin.
Speciální složení kávy Piano garantuje vyvážené aroma i chuť. Kromě espresso káv se výborně hodí také pro přípravu mléčných káv jako cappuccino či latté. Ocení ji zejména ti, kteří v kávě hledají příjemně pevnou chuť, ale zároveň křehkou sladkost.
-
Káva č. 20
Indonesia Trenggiling – arabica s výnimočne bohatou chuťou
Má osobité, plné tělo specifické nízkou aciditou, sladce čokoládovými tóny a přetrvávající hořkou dochutí s jemnými náznaky skořice a květin v úvodu a stopami mandlí v závěru.
Tato výběrová káva vás potěší bohatou chutí, za kterou vděčí unikátním pěstebním podmínkám na ostrově Sumatra, pečlivému výběru zrn a tradičnímu způsobu zpracování.
-
Káva č. 21
Ethiopia Dimtu Terro – organická káva s ovocnými tóny borůvek a jahod
Singlovou kávu Ethiopia Dimtu Tero poznáte téměř okamžitě díky jejímu výraznému aroma, ve kterém cítit lahodné tóny borůvek a květin. Specifickou sladkost tohoto bobulového ovoce jednoznačně rozeznáte i v její chuti, kde spolu s tóny lesních jahod vytvářejí přímo dokonalou ovocnou dvojici.
Ethiopia Dimtu Tero má středně komplexní tělo a díky světlému pražení si v šálku vychutnáte plnou ovocnost bez rušivé a nechtěné hořkosti. Právě díky tomu se hodí jak na ovocné espresso, tak na filtr.
-
Káva č. 22
Mexico Esmeralda – káva s chutí hořké čokolády a výraznou ovocností
Vysokohorská 100 % Arabica Mexico Esmeralda vás zaujme výraznou chutí čokolády, mandlí a osvěžující grepovou-citrusovou ovocností. Díky vysoké nadmořské výšce 1 100 – 1 600 m.n.m. a mokrému zpracování má tato káva středně komplexní tělo a výraznou dochuť, kterou budete cítit ještě dlouho po jejím dopití.
Mexico Esmeralda je kvalitní výběrová káva (SCA 83), která představuje unikátní spojení aroma a chuti, díky čemuž dokonale vynikne jak v espressu, tak i při jiných alternativních metodách přípravy.
-
Káva č. 23
Cuba Serrano Superior – lahodně hořká káva oříškových tónů
Zaujme na první pohled velikostí zrn a dokonale hustou cremou. Díky šetrnému procesu zpracování si tato káva zachovává vysokou kvalitu, což se odráží také v její plné chuti. Získá si vás svými oříškovo-tabákovými tóny, které doprovází příjemná, karamelová sladkost a minimální acidita.
Plné tělo této kubánské kávy ocení především kávičkáři, kteří mají rádi hořké kávy bez kyselosti. Její intenzivní chuť a bohatá crema z ní dělají ideální espresso kávu, ale skvěle se hodí i pro přípravu moka či zalévaných káv.
-
Káva č. 24
Peru Chanchamayo – čokoládovo-karamelová káva se sladkým aroma
Peru Chanchamayo patří k těm nejkvalitnějším gurmánským kávam současné latinskoamerické produkce. Ruku v ruce s jejím podmanivým aroma se nese plná, kakaovo-čokoládová chuť se sladkými tóny karamelu a skořice. Tato peruánská 100% Arabica má dokonale vyváženou, krémovou chuť s velmi nepatrnou aciditou, kterou doplňuje příjemná hořkost.
Díky vysoké nadmořské výšce, pomalému zrání třešní, mokrému zpracování a následnému sušení na slunci má tato výběrová organická káva střední komplexní tělo a přímo znamenitou chuť v šálku, který se krásně doplňuje s vyšlehaným mlékem.
Tak co, která káva si získala vaše srdce?
Budeme rádi, pokud se s námi a dalšími kávičkáři podělíte o vaše zkušenosti a chuťové zážitky. Vyfoťte nám vaši kávu, napište nám na Facebooku nebo do mailu. Těšíme se na vaše zprávy! ?